Инвестиции за над 55 млн. лева осигуряват 240 нови работни места

Инвестиции за над 55 млн. лева осигуряват 240 нови работни места

55 182 лв. ще разкрият 240 нови работни места. Това стана ясно по време на церемонията по връчването на сертификати за инвестиции клас А в икономическото министерство.

По думите на служебния ресорен министър Кирил Петков трите компании, които получават отличията, ще вложат допълнителни финансови средства за развитието на бизнес средата в Търговище, Съединение и Враца. "Всяка една от тях е с екпортен потенциал и е фокусирана върху външните пазари.", поясни той, като допълни, че

едва 14 на сто от компаниите у нас притежават такъв.

Според него страната трябва да подпомага и насърчава подобни компании, тъй като стандартът ни на живот зависи от точно такъв тип износ - с висока добавена стойност и разпръснат из цяла България. Първият сертификат бе връчен на цеха за крайна обработка на прави стъкла "Тракия Глас България". Производството им отива изцяло за изност е стойността на инвестицията е 27 382 000 лв. Прокуристът на компанията Зеки Будак изрази готовност инвестициите и развитието в България да продължат.

Втората отличена фирма бе "Голд - Марк" ЕООД, която влага финансови средства в електроуреди и фотоволтаична централа.  90 на сто от произведената продукция се изнася зад граница.  "Ние сме 100% българска компания и за нас това е първи сертификат. Надявам се да е и последният", коментира финансовият директор на фирмата Иван Иванов.

Министърът на икономиката награди още "Теклас България", която планира да вложи 10 млн. лв. за разширяването на вече построен завод във Враца  с още 70 000 кв.метра.   "Работим за 100% износ за  всички автомобилни компании в света.", обясни прокуристът на фирмата Георги Георгиев при приемането на сертификата. 

Петков коментира и потенциалното си оставане на министерския пост.  "За да можем да сме ефективни, трябва да са налични две условия - да имаме свобода на действие и обща визия за развитието на страната. Не може дадена страна да има икономическа политика без финансова такава, така че за мен отборната работа с Министерството на финансите е ключова за взимането на подобно решение. ", категоричен бе той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.