Инвалидните пенсии нараснали двойно за 18 години (ТЕМАТА)

Инвалидните пенсии нараснали двойно за 18 години (ТЕМАТА)

38 на сто от нашенците с ТЕЛК са трудоспособни

Инвалидните пенсии за общо заболяване са нараснали два пъти и половина за 18 г., сочат данните на Националният осигурителен институт (НОИ).

През 2000 г., когато хората с увреждания за първи път взеха такава пенсия, право на нея имаха 177 624 нашенци. Само за 14 г. българите, които я получават са станали 390 412, а през 2018 г. броят им вече скача на 457 432. Основните причини за увеличението на инвалидните пенсии били вдигането на пенсионната възраст и безработицата, което карало хората да търсят по-лесен начин за пенсиониране чрез освидетелстване от ТЕЛК, се посочва в анализ на осигурителния институт, който обяснява първото нарастване на нашенците с ТЕЛК. Същевременно всеки втори инвалид е в трудоспособна възраст. Тези, които са над 80 г. са едва 13 917.

Жените с увреждания взимат лек превес

над мъжете. От статистиката става ясно, че над 212 000 българки страдат от някакво заболяване. При въвеждането на парите за инвалидност най-голям беше делът на тези с намалена работоспособност от 71 до 90 на сто, следвани от тези с 50 до 70 на сто. Само няколко години по-късно новоотпуснатите пенсии на тези, които са с увеждане от

50 до 70 на сто, излизат на първо място

и достигат 57,1% за 2010 г., когато е отчетена и най-високата стойност на показателя. С най-малък дял през последните 15 г. са българите с инвалидност над 90%. По последни данни всяка трета пенсия в Силистра и Разград е инвалидна. Веднага след тях се нареждат областите Враца, Пазарджик, Търговище, Шумен, където всеки пети с отпусната пенсия е заради неработоспособност. Делът на инвалидните пенсии е най-малък в Бургас (13%), Стара Загора (14%) и Ямбол (15%).

Пенсия за инвалидност поради общо заболяване се отпуска на всеки българин с 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Задължително условие е нашенците да имат определен трудов стаж, който се определя в зависимост от възрастта. Изискването е

25-годишните да са се трудили поне година

Условието важи и за инвалидите по рождение и хората с придобита инвалидност до постъпването на работа. Тези, които са до 30 г. - три години. Българите, които са на повече от 30 г., трябва да имат поне 5 години трудов стаж. Изискване за продължителността при полагане на труд няма при нашенците с увреждания, които са до 20-годишна възраст,както и за слепите по рождение и за ослепелите преди постъпването им на работа.

Освидетелстваните вземат

винетка и данъчни отстъпки

Освидетелстването с ТЕЛК носи редица социални привилегии освен пенсията. Сред тях са безплатна винетка, талон за паркиране и данъчни облекчения. От началото на тази година всички пълнолетни болни с над 50% намалена работоспособност взимат и месечна финансова подкрепа от 24 до 198 лв. в зависимост от увреждането. Освен това имат право на целева помощ за общинско жилище ако са самотни или отглеждат дете с увреждане Могат да получат и целеви средства за изработване и покупка на помощни средства и медицински изделия. Българите с над 90% увреждане, които имат проблеми с придвижването ако отговарят и на подоходния критерий, могат да получат 1393 лв. целева помощ за закупуване на лично моторно превозно средство. Условието е средномесечният доход на член от семейството за последните 12 месеца да е равен или по-нисък от линията на бедност, която за настоящата година е 348 лв. Помощ за преустройство на жилище могат да получат хората с инвалидни колички. Размерът й през 2019 г. е 696 лв., като и за нея има подоходен критерий. До 280 лв. за рехабилитация и балнеолечение могат да получат хората с над 90% увреждане, ако лекар специалист е преценил, че се нуждаят от такива процедури. Освен това инвалидите ползват намаление при издаване на паспорт или лична карта, имат право на две безплатни пътувания годишно с влак и автобус, освободени са от потребителска такса при личния лекар. Имат право и на допълнителни 6 дни платен годишен отпуск. От привилегиите обаче се възползват не само хора с увреждания, които наистина се нуждаят от тях, но и мними инвалиди. Точно заради това и в началото на годината прокуратурата погна българите с фалшивите медицински експертизи и тези, които са подпомагали издаването им.

Вижте колко българи с увреждания взимат до 300 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.