Интерконекторът между Гърция и България готов през октомври

Интерконекторът между Гърция и България готов през октомври

По инициатива на министър Теменужка Петкова в министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на напредъка по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB), съобщиха от ведомството.

В срещата са участвали изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби - "Коринт Пайпуър", на строителя - АВАКС и на инженер-консултанта - "Консорциум Тибей".

Петкова е призовала компаниите да работят активно и е подчертала, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България трябва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м/год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз, посочиха от енергийното ведомство.

Представителите на "Коринт Пайпуър" са уверили, че производството на тръби се реализира по график. През февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия, пише в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.