Интерконекторът към Гърция освободен от изискванията за достъп на трети страни

Интерконекторът към Гърция освободен от изискванията за достъп на трети страни

Газовата връзка Гърция - България получи освобождаване от изискванията за достъп на трети страни, съобщиха от смесеното инвестиционно дружество, което реализира проекта - ICGB.

След решението на Европейската комисия за освобождаването на междусистемната връзка Гърция-България (IGB) от изискванията във връзка с достъп на трети страни, регулиране на тарифата и отделяне по собственост, националните регулатори на Гърция и България са приели съвместно решение за освобождаване на IGB.

Решението за освобождаване определя рамката, съгласно която газопроводът IGB ще работи от началото на търговска експлоатация. Решението предоставя освобождаване от правилата за достъп на трети страни за капацитета, резервиран вследствие на приключилия Пазарен тест за резервиране на капацитет за срок от 25 години. Наред с това, ЕК и националните регулатори на двете страни също така са одобрили освобождаване от регулирана тарифа за целия капацитет на газопровода, както и освобождаване от отделяне по собственост. И двете са за срок от 25 години, посочиха от ICGB.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.