Интелигентни пътеки и звукови бутони пазят незрящи и пешеходци

Интелигентни пътеки и звукови бутони пазят незрящи и пешеходци

18 интелигентни пешеходни пътеки, както и звукови бутони за заявка за пресичане на незрящи хора, се монтират на общо 47 кръстовища във Варна.

Дейностите се реализират по втора фаза на проекта „Интегриран градски транспорт“, по приоритетна ос за „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“.

14 от пешеходните пътеки вече са готови. Те се намират в близост до места, където няма светофарно регулирани кръстовища. Основната цел на системата е подобряване на безопасността на пресичане на пешеходците.

Предстои монтаж на още четири модула на кръговото кръстовище на бул. „Народни Будители“, между блоковете 131 и 133 на бул. „Цар Освободител“, на бул. „Приморски“ и ул."Граф Игнатиев“ и на ул. „Хр.Смирненски“ при ул. „Подвис“.

В ход е и монтаж на бутони за заявка за пресичане за незрящи хора. Те са с тактилно обозначение на повърхността си, което дава ясно указание за ползвателя за кое направление на пресичане е съответния бутон.

Той запаметява заявката и я реализира само ако е налице пълна продължителност на зеления сигнал на светофара. В нормален режим бутонът излъчва звуков сигнал, по който незрящите се ориентират за местоположението му. Силата на звука може да се регулира индивидуално за всяко кръстовище, за да се гарантира чуваемост на разстояние до 5 метра.

Той се включват към съществуващите акустични устройства (зумери), монтирани на кръстовищата. Самите бутони се монтират на стълбче, в зоната на тактилната ивица, оказваща началото на пешеходната пътека.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.