Интеконекторът получи разрешение за строеж в Гърция

Интеконекторът получи разрешение за строеж в Гърция

Междусистемната газова връзка Гърция-България получи инсталационно разрешение за започване на строителство на територията на южната ни съседка, съобщи смесеното дружество ICGB, което изпълнява проекта.

Разрешението, както и придобиването на основните имоти в района на град Комотини, са предпоставка за успешното начало на строителството на интерконектора Гърция-България на територията на Република Гърция. Последната стъпка, свързана с получаване на разрешителни преди започване на строителните работи, е придобиване на лиценз за независим оператор на газопреносна мрежа, който се очаква да бъде издаден от гръцкия енергиен регулатор РАЕ (RAE) във втората половина на 2019 г.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се изпълнява от смесеното инвестиционно дружество ICGB АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД с дял от 50 процента и IGI Poseidon с дял от също 50%. В гръцкото дружество акционери са държавната газова корпорация DEPA S.A. и италианската енергийна група Edison SpA.

Газопроводът IGB трябва да свърже гръцката и българската газопреносни системи. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32 инча, а проектният капацитет - до 3 млрд. куб метра годишно в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. куб метра годишно, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция.

Има подписан меморандум за разбирателство между ICGB и TAP AG за съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на интерконектора с Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.