Интеграцията на Западните Балкани приоритет на евродепутатите ни

Интеграцията на Западните Балкани приоритет на евродепутатите ни

Интеграцията на Западните Балкани е приоритет на новоизбраните ни депутатите в Европейския парламент. Това стана ясно на дискусия за приоритетите на българските евродепутати в НДК организирана от бюрото на Европейския парламент в България.

На нея присъстваха Асим Адемов от ЕНП, Александър Йорданов от ЕНП, Петър Витанов от С&Д, Атидже Алиева- Вели от Обнови Европа и Илхан Кючюк също от Обнови Европа.

Според Йорданов в интеграцията на Западните Балкани, България трябва да играе водеща роля, тя трябва да бъде „локомотив, който да изтегли композицията на Западните Балкани към ЕС. Той добави, че вторият приоритет, който ще следва, ще бъде за сигурност в региона на Черно море. Като даде пример с анексирането на Крим, на който по думите му е „непотопяем самолетоносач и ракетоносител“, които са насочени към Европа. Илхан Кючюк изрази мнение, че все още има негативна тенденция по отношение на Западните Балкани, но заяви, че рано или късно ЕС трябва да ги интегрирани. Той подчерта, че през годините не сме намерили ясна стратегия как трябва да комуникираме с Турция, Китай и Русия. Постави акцент върху свързаността на Балканите. "Има заделени 140 милиарда по европейски програми за изследваща многогодишна финансова рамка в областта на транспорта", заяви Кючюк.

Също така във фокуса попаднаха теми за земеделието, модернизацията на селското стопанство, повишаването на жизнения стандарт и образование.

Атидже Алиева- Вели заяви, че селскостопанската политика ще й е приоритет. Тя отбеляза, че общата селскостопанската политика е важна както за България така и за ЕС. Алиева бе категорична, че там липсва инфраструктурно развитие. Евродепутатът обясни, че ще се насочи към младите земеделци, защото те са само 6% в ЕС. Също така и зареди това ще работи и за модернизацията на земеделието.

„Предстои да защитаваме важни национални приоритети по отношение земеделската политика“, коментира Асим Адемов от ЕНП. Той се съгласи, че секторът трябва да се модернизира, но няма как да има модерно земеделие, ако не подготвяме кадри в училищата и университетите. Той заяви, че неговия приоритет ще бъде образованието и културата. "Ние от ГЕРБ разбрахме, че няма как една страна да просперира, да се развива, ако няма сериозни инвестиции в образователната система", добави той. Адемов каза и, че ще работи за подобряване на образователната система.

Защитата на правата на българските превозвачи, свързани с пакета "Мобилност 1", ще е водеща цел за Петър Витанов от групата на социалистите и демократите. "Основната ни цел е да преодолеем тези решения, да не ги допуснем да минат на второ четене". Той добави, че основното предизвикателство е затвърждаване на интеграцията. "Важно е да не правим стъпка назад към националните егоизми. По думите му като българи трябвало да участваме в националните политики и в тях да внедрим националните ни интереси, за да повишим доверието в институциите.

Депутатите също взеха отношение по темата за избор на нов председател на Европейската комисия. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен ще получи подкрепата на Александър Йорданов за председателското място на Европейската комисия.

"Тя е представител на ЕНП и до голяма степен се изпълнява волята на Лисабонския договор, така че победилата политическа сила да излъчи бъдещия председател на ЕК", обясни Йорданов. По думите на Петър Витанов по време на изслушването в Европейския парламент фон дер Лайен е дала допълнителни аргументи на онези, които са били разколебани дали да я подкрепят. Той заяви, че е разочарован от отпадането на системата на водещите кандидати, така наречените Шпиценкандидат.

"Бих предпочел изборът да бъде отложен за есента", заключи той. Според Илхан Кючюк това би довело до тежка институционална криза. Той заяви, че Урсула фон дер Лайен не е най-лошият кандидат за председателското място. "Има своите пропуски, а ние имаме своите очаквания за по-категорични отговори по отношение на данъчната политика в ЕС и позиционирането на ЕС спрямо държави като САЩ и Китай", посочи Кючюк.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.