Институтът за съвременно изкуство чества 25-годишнина с изложба в Двореца
2

Институтът за съвременно изкуство чества 25-годишнина с изложба в Двореца

Институтът за съвременно изкуство – София, отбелязва своята 25-годишнина с изложба в Националната галерия – Двореца, която може да бъде разгледана до 29 ноември. Експозицията представя и стари, и нови, и специално направени за случая работи на членовете на ИСИ – Иван Мудов, Калин Серапионов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Правдолюб Иванов и Стефан Николаев.

ИСИ – София е сред най-дълго съществуващите и активни неправителствени организации, занимаващи се с визуално изкуство в България. Неговата история е тясно свързана с развитието на арт-сцената ни в последните десетилетия, нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света с някои от най-забележимите й прояви в местен и международен контекст.

През годините спецификата на ИСИ – София, в сравнение с множество подобни самовъзникнали след падането на „желязната завеса“ организации, е в опазването на баланса между индивидуалните творчески интереси и поддържащата и поддържана групова атмосфера на доверие.

Двадесет и пет години са достатъчно дълга история за едно малко сдружение, оцеляващо почти изцяло със самофинансиране, преминало през различни динамики, оптимизъм и разочарования, нееднократно преформулирало целите и стратегиите си, за да прецени смисъла на своето съществуване, но да остане вярно на базисните си принципи, които следва и в тази изложба. Сред тях са демократизацията на формата и езика на визуалните изкуства; изграждането на взаимоотношенията между изкуството и общественото пространство, подхранващо самоактуализацията на художествените езици; задължителното опресняване на теоретичната и практическата база на професионалното образование; абсолютната вяра в смисъла и силата на индивидуалния творчески изказ. Както и разбирането, че съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.