Инспектори проверили условията на труд в 4172 строителни предприятия в страната през 2018г., отчитат от инспекцията по труда. Това е над 12% от всички проверки.

Установени били над 25 000 нарушения, като челно място заемало неспазването на здравословните и безопастни условия на труд, следвани от нередности в трудовите правоотношения. Инспекторите предприети принудителни административни мерки срещу нарушителите. Освен това били издадени 158 акта за спиране на обекти, работно оборудване, работни места, пряко застрашаващи живота и здравето на работещите. 541 строители се трудели без сключен договор. Смъртните злополуки в строителството през 2018г. пък намаляват при сериозен ръст на строителните обеми.

Инцидентите с фатален край найчесто са в резултат на необезопасени работни места и неизползване на лични предпазни средства. По данни на НСИ разгънатата застроена площ на новите сгради през 2018 г. е с над една пета повече спрямо 2017 г. и достига почти 4.9 млн. кв. м при около 4 млн. кв. м. година порано. Злополуките на работното място общо са 207, а година по-рано са били 175. Пикът в трудовия травматизъм в сектора през последните години е бил през 2014 г., когато са регистрирани 244 злополуки на работното място, 22 от които - с фатален изход. В същото време тогава общата разгъната площ на строителството на нови сгради е била 2.2 млн. кв. метра.

През изминалата година били инспектирани общо 32 309 фирми от всички икономически дейности.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.