Инспекторатът на МОН  нищи автора на записите „Ало, Банов съм”
5

Инспекторатът на МОН нищи автора на записите „Ало, Банов съм”

Образователният министър Красимир Вълчев е подписал заповедта за проверката на 18 януари, но няма правомощия да уволни Ангел Ангелов

Инспекторатът на МОН стартира проверка по подадени сигнали срещу служителя на образователното министерство Ангел Ангелов. За него министърът на културата Боил Банов заяви, че е автор на записа „Ало, Банов съм”. 

Сигналите са подадени устно от неговия пряк ръководител - директора на Изпълнителната агенция „Оперативна програма за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев. Паралелно срещу Гератлиев имало подадени два писмени сигнала от самия Ангелов, като единият бил получен от адвоката му. Това съобщи при посещението си в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че е подписал заповедта за проверката на 18 януари.

„Има подаден сигнал от Ангелов за упражнен психически тормоз от страна на Гератлиев. Проблемът започва от края на ноември – декември. Знаете, че веднъж в годината се прави атестация на държавните служители и при поставена най-слаба оценка 5, може да бъде освободен. Доколкото разбрах, е получил индикации, че ще получи ниска оценка и според мен е предприел превантивни действия”, обясни министър Вълчев. Сигналът до министъра от Ангелов е, че Гератлиев му е упражнил психически тормоз и че искал да го освободи от работа. От друга страна самият Гератлиев също е подал към министъра неофициално информация за изтичане на информация и за свързаност на Ангел Ангелов с консултанти и с бенефициенти. „Нещо, за което аз му препоръчах да подаде сигнал до институции с разследващи функции. Последните сигнали от Ангелов и от Гератлиев съм ги получил през януари”, каза министърът на образованието. Той уточни, че МОН не е работодател на Ангел Ангелов и че заради разделението на функциите, се въздържат от даване на указания на ИА „Оперативна програма за интелигентен растеж”. Първите сигнали, които е получил, като министър, са били през декември. Ставало дума за изтичане на информация на последния комитет за наблюдение на оперативната програма, в който са участвали всички заинтересовани страни. Там е участвал и консултантът по евро проекти Иво Костов, като председател на една от работодателските организации, разказа Вълчев.

„Това, което е усъмнило Гератлиев е, че той разполага с много информация от оценителния процес. Самият оценителен процес по правила е конфиденциален. Тук не става въпрос за информация, която крие ИА, а която по нормативна уредба не следва да бъде достояние на бенефициентите. И съответно съмненията са към Ангел Ангелов. След отстраняването му от достъпа до информация, е ескалирало напрежението през декември и резултат са сигналите през януари”, обясни още Красимир Вълчев.

В Пловдив той присъства първо на Национална среща на професионалната директорска общност за интеркултурно образование. 200 директори от цялата страна се събраха в Пловдив на форума, организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” с подкрепата на Тръста за социална алтернатива.

В мрежата на „Амалипе” „Всеки ученик ще бъде отличник” са включени 280 училища в цялата страна. В 118 от тези училища няма нито един отпаднал ученик, а в останалите отпадналите са най-много по един - двама, съобщи председателят на „Център за етнически диалог Амалипе” Деян Колев в рамките на форума. Той уточни, че през миналата година 91% от учениците им са продължили да учат в гимназия. За сравнение – през 2010г. процентът е бил едва 39. Намалявал и броят на неизвинените отсъствия, а 30 от тези училища са придобили статут на иновативни от МОН.

В ранния следобед образователният министър присъства и на празника на Аграрния университет в Пловдив. В базата на университета край село Брестник министър Вълчев участва в зарязването на лозята по повод 1 февруари – Трифон Зарезан.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.