Инспектор Петков от сектор

Инспектор Петков от сектор "Наркотици" в СДВР: Поръчват трева с код „зелени тапети“, амфети с „бели кичури“

Пандемията удари и дилърите, вече си търсят легална работа , казва Петьо Петков пред "Телеграф"

Дрогата Кристал е най-мръсната и месец употреба е пагубен за човека, разкри инспекторът в интервю за в. "Телеграф".

Инспектор Петков, на какво се дължи бумът в използването на дрогата „Кристал“?

„Кристал“, известен и като „дрогата на бедните“, стана един от водещите наркотици в момента заедно с марихуаната за съжаление. Причината е, че е по-евтин. Той се синтезира от хора, наричани в повечето случаи готвачи, които нямат и химическо образование. Това е една от най-мръсните дроги на пазара.

Искате да кажете, че го правят готвачи, които нищо не разбират и тровят хората?

Да, точно така. Слагат вътре какво ли не, непречистени основи - от химически елементи, тези, които се добиват от медикаменти, правят ресинтез и нещата са изключително вредни.

Експерти казват, че вътре има и киселина от акумулатори, отрова за мишки?
Тази киселина - сярна, солна и т.н., я има в производството на всички синтетични наркотици. Тук нещата не са изчистени, няма спазване на синтеза на субстанцията, всичко се прави в условията на хаоса.

Има ли млади хора, които си купуват „Кристал“, или са само по-възрастни?

Има вълна от млади хора, които от чисто любопитство го използват. Вкарват си го основно инжекционно. Повечето от тях са били хероинови наркомани.

Една доза „Кристал“ е 20 лв. Колко струва хероинът в такъв случай?

Пак толкова, но като го няма на пазара, какво да правят? Тази суровина я няма в момента и прибягват до всякакви видове наркотици, които наподобяват въздействието на хероина.

Какво се случва с един млад човек, който използва „Кристал“?

За много кратко време се получават поведенчески аномалии. Другото е, че рязко въздейства на централната и периферната нервна система. За кратко време аномалиите са физически и психически, говорим за около месец, пагубен е.

Питам ви, защото в последните 2-3 месеца зачестяват случаи на млади хора, постъпили в болница след употреба на неясен наркотик.

За съжаление това е поради много причини - няма чист материал на пазара и тези готвачи експериментират. В повечето случаи техните грешки са пагубни за консуматорите.

Амфетамините как са разположени в момента на пазара?

Те са титуляр на пазара от доста време, въпреки че и при тях има рязък спад в качеството. Наименованията им са в зависимост от лицата, които ги правят и продават. Наричат ги по всякакъв начин. Кварталните дилъри кръщават стоката така, че да се разбират с клиентите, да са в хаоса и ние да не можем да ги задържим. Вкарват парола, за да се знае, че тази клиентела е тяхна.

В момента как го наричат? Каква е паролата?

Паролата за тревата по традиция е свързана с думата „зелено“, засичаме сега при поръчки - „зелен пуловер“ и „зелени тапети“. За амфетамина кодът в момента е „бели кичури“, цветът традиционно е бял. Например при поръчка се казва: „Виждаш ли онези двама старци с белите кичури“. Това означава два грама - два бели кичура. Вече различните дилъри вкарват различни импровизации. Имената зависят и от региона, от качеството на наркотика. Например в Старозагорско на метамфетамина и амфетите казват още „Перник“, в София сме засичали и „Апокалипсис“, „Пияни вишни“, дори „Черноморец“.

Питам ви, защото в началото на пандемията дилърите въведоха и амфети „Корона“, за да са модерни.
Като наименование „ковид“ и „корона“ вече се въвежда във всяка сфера.
При тревата каква е тенденцията?

Най-вече се търси ламповата трева, тази, която се отглежда в оранжерии с напояване, лампи, системи за капково напояване. Причината е, че в нея активното вещество е много по-силно, може да се надгражда в среда и време, което искат самите гледачи. Един цикъл – посаждане, отглеждане, изсушаване, може да се намали до 70 дни.

Засичате ли случаи на обири на складове за промишлен коноп, който е за производството и в него няма на практика активно вещество?

Да, регионите, в които се засичат такива случаи, са различни. Има тенденция, като се открадне такъв промишлен коноп, да се обработва със синтетични канабиноиди. Тази синтетика се използва и при „билката“, за да може да има по-силно въздействие върху човека. Както знаете, промишленият коноп не може по никакъв начин да въздейства, той се използва в производството, промишлеността.

Каква е цената на тази трева, хората, които я купуват, може ли да я разпознаят?

Общо взето, тревата върви в един не много висок спектър, но цената е почти постоянна величина. По-хубавата трева стига 30-40 лв. за грам, а в зависимост от това какво е веществото може да падне. Но вижте, тенденцията в пандемията е, че има спад и при наркотиците, както във всяка област.

Колко процента е спадът в пазара на наркотици в пандемията?

Около 20-25% спад. Откакто затвориха и учениците вкъщи, употребата и на трева, и на амфетамини намаля драстично. Разпространението също се сви.

Как се продават наркотици в пандемията, и то по кварталите, тъй като и заведенията не работят?

Спадът е точно защото и заведенията не работят, защото няма събиране на големи групи хора. Знаете, че има такива мъже и жени, момчета и момичета, които могат да се отпуснат, да говорят, да са забавни само ако употребяват наркотици. В момента продажбата става предимно чрез познати. Ако един млад човек не знае как става купуването, търси свой познат, който разпространява, и така стават нещата. Най-общо казано – с мерак. От една година самият човекопоток е различен, по-ограничен.

Някъде в интернет четох, че в пандемията и при затворени заведения доставчици на храна продават и дрога. Има ли нещо вярно?

Това са приказки от кварталния фолклор (смее се). Това го приказват някакви тотално незапознати индивиди. Няма как да стане. Ами ако някой МВР служител си поръча храна и доставчикът отива и му предлага хероин, кокаин, трева или амфети? Просто доставчикът не знае на какъв човек ще попадне. Дилърите продават само на сигурни хора в момента, а доставчикът е в светлия бизнес, придвижва се с кола, знае се къде ходи, по какви адреси. Много лесно е да се разбере с какво се занимава.
След като има свиване на пазара, дилърите пренасочиха ли се към друга работа, друг тип престъпления?
Да, в последно време дилърите са започнали да работят, а в свободното си време продават наркотици. Вече една част от тях гледат да изкарват титулярни, светли пари, не разчитат да се издържат с продажба на наркотици. Нещата са коренно различни. Хора, които преди са били титуляри и са изкарвали доста пари, в момента се преориентират към други дейности. Търсят си работа като нормалните хора.

Не мога да повярвам.

Дилър на кокаин например, при положение че дискотеките и баровете не работят, какво ще прави? Преди работата му беше да броди по цяла нощ нагоре-надолу, през деня спи, след това отново. Сега през нощта София е почти пуста, то и по улиците няма хора, какво ще прави този човек, на кого ще го продава този наркотик, сергия ли да отвори. Има дилъри, които преди наркотиците са се занимавали с други престъпления – кражби, грабежи, тези могат да се преориентират и да сменят престъпния бизнес, но оборотните дилъри не го правят.

Не отиват ли дилърите към курортите, сега работят Банско, Боровец, Пампорово? Все пак хотелите са отворени.

Кой е на Банско сега, погледнете. Българи, които основно имат апартаменти там, и такива, които искат да карат ски. Няма го този туризъм от англичани и всякакви западняци, които идваха заради ниските цени на алкохола и наркотиците. Това приключи заради пандемията. Нали не си представяте, че някой запален скиор ще си купува наркотици на пистата, то звучи несериозно.

Пуснаха моловете, големите ученици също тръгнаха вече. Има ли раздвижване покрай училищата?

Няма рязко покачване на продажбата на наркотици. Пандемията се отрази и на социалните контакти на децата. Тези, които търсеха, в момента са силно затруднени, защото и не се събират толкова. Повечето са на открито и рискуват много. Полицията виждате, че прави и проверки по заведения и други места. Ако хванат повече от разрешения брой хора - 15, посетителите се водят вече нарушители. Представете си и наркотици да им открият. Рискът е необосновано голям.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.