Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж
5

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.

В първия ден на проявата френският министър на земеделието Дидие Гийом специално посети нашия щанд, придружаван от министъра на земеделието и селските райони на Кот ди Воар Коаси Кобенан. Французинът каза, че когато е бил управител на провинция Лагрон в Югоизточна Франция, често е посещавал България във връзка с проекти, свързани с етерично-маслените култури. На щанда ни той опита от някои от продукти и се ангажира да окаже съдействие те да стигнат до френските потребители,

защото впечатляват със своя вкус.

Зам.-министърът на земеделието Янко Иванов, уточни, че Гийом лично му е обещал при откриването на Международния салон на сиренето да посети специално нашия щанд. Според Иванов изборът акцентът да се постави на биопродуктите е заради нарастващото им потребление в световен мащаб и заради връзката им с новия зелен план на Европейския съюз.

Зам.-земеделският министър уточни, че България за първи път участва с щанд на салона на сиренето. „Тук са представени качествени млечни продукти от цяла Европа и фактът, че и ние сме тука означава къде играем - в Шампионската лига“, каза още той. По думите му, трябва да взаимстваме от опита на Франция, където все повече производители акцентират на продукти произведени изцяло с местни суровини и технологии. На въпрос на „Монитор“ дали в тази връзка трябва да се промени БДС за млечните продукти у нас и той да се отнася само за тези от българско мляко, Иванов отговори, че това би било логично. Според него

биопродуктите са една все по-голяма ниша,

защото в Европа започва да се търси все повече не количеството, а качеството. „На всички щандове на изложението повечето продукти с означения за един или друг еко и био стандарт“, добави той.
На нашия щанд на изложението, което продължава до 26 февруари във френската столица, може да се види и опита например сухо кисело мляко. По думите на Елена Костова от фирмата производител, на практика това е пробиотик и една лъжица е достатъчна да осигури за цял ден необходимото количество от полезни бактерии в организма. Съдържанието има трайност от 6 месеца. Продукти на фирмата вече имат 4 награди от конкурс във Великобритания, на което храните се дегустират от специалисти, незнаещи къде са произведени. По думите й, все още търговците от големите страни

искат да купуват нашите биопродукти на занижени цени.

Като друг проблем Костова посочи още ниската трайност на тези храни, достигаща едва 3 седмици. За това те се експортират основно в близки до България държави. „Голяма фирма от Южна Корея обаче вече проявява интерес да изнася такива продукти със самолет“, обясни тя.

Катерина Кондова от друга наша фирма каза, че продава от години меко био сирене за намазване произвеждано по холандска технология от козе, овче и краве мляко във Франция.

Сред интригуващите продукти на щанда ни е деликатесът от кашу. Един от собствениците на на фирмата производител Николай Тодоров обясни, че продуктът се прави с отгледана по собствена технология млечно-кисела закваска и има собствена лакто-ферментация. „При нас тя протича на растителна база и хубавото е, че по този начин се избягват алергичните реакции при хора имащи непоносимост към лактозата, а също и от хора решили да постят или вегетарианци“, обяснява той и добавя, че вече имат клиенти в над 15 държави в Европа, Северна Америка и Нова Зеландия и имат награда от престижен хранителен конкурс във Великобритания.

По думите на хората от фирмите на българския щанд още от първите часове на изложението много често посетителите опитват наши продукти и след няколко минути се връщат отново. Винаги питат дали могат да ги купят от магазин във Франция.

До края на март  кметовете преброяват животните в общините

До края на март кметовете трябва да преброят домашните животни на територията на общините си, каза още зам.-министърът на земеделието Янко Иванов в Париж, във връзка с влязлата в сила промяна в Закона за ветеринаро-медицинската дейност.
По думите му обаче точната бройка на селскостопанските животни в страната ще стане ясна след Гергьовден. Иванов смята, че инвентаризацията на домашните животни е една от най-важните стъпки, осигуряваща успешна борба с болестите по тях. Според него така ще се намалят и рисковете от нелегално колене на животни, което освен всички друго носи угроза на страната да бъдат наложени санкции от страна на Еврокомисията. „Причината е, че на месото от всяко заклано животно трябва да се правят изследвани. По този начин ще има предвидимост и ще се повиши нивото на биосигурност в животновъдството, особено в индивидуалните ферми“, обясни той. Зам.-министърът припомни, че по селската програма могат да се ползват субсидии за частично финансиране на на повишаване на биосигурността като изграждане на огради на стопанствата, мрежи на прозорците и за големите ферми за инсенератори са унищожаване на отпадъците.

Френският министър на земеделието Дидие Гийом /в средата/ специално посети нашия щанд, придружаван от министъра на земеделието и селските райони на Кот ди Воар Коаси Кобенан. Те бяха посрещнати от зам.-министър Янко Иванов /вляво/.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.