Иновативен метод в онкологичната хирургия дава шанс пациенти с ракови заболявания да увеличат преживяемостта си с поне 5-6 години. Прогнозите за болните преди това са били, че им остават не повече от 3 до 6 месеца живот.

Методът, наречен Хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC), се прилага успешно в частни болници в Пловдив. В една от тях това се прави вече трета година, като са били оперирани 29 жени, съобщи водещият АГ лекар д-р Георги Крумов. За да представи метода, в Пловдив бе дошъл и професорът по онкологични перитонеални заболявания Йоанис Спилиотис, който оперира в клиники в Париж, Атина и Солун.

„Основното, с което се занимавам, освен перитонеалната карциноматоза, са карциноми на панкреаса и на черния дроб. Всичко това става, чрез използването на иновативни технологии в медицината, които в последните 15 години влязоха в употреба и се използват в онкохирургията”, каза в Пловдив проф. Спилиотис. По думите му лечението на онкозаболяванията в модерната медицина се комбинират с имунотерапия, като са важнии новите апарати за химиотерапия. „От теоретична гледна точка е поставена като цел, че в следващите 15 години ракът ще се превърне в едно хронично заболяване, както са например: захарният диабет, ревматоидният артрит и други заболявания. Това какво означава? Че дори някой да има това заболяване, ще бъде подложен на терапевтична програма и ще може да живее 20-30 години с диагнозата си. И евентуално смъртта ще настъпва с усложнения от заболяването”, обяснява гръцкият професор. Той уточни, че допреди 20 години онкопациентите, при които са били констатирани дисеминирани разсейки на рака в коремната кухина, са умирали в период от 3 до 6 месеца. На първо място за онкохирурзите са били: ракът на яйчниците, на дебелото черво, на стомаха и едно странно заболяване – псевдомиксомна перитонеи.

„Каквото и да прилагахме при тях, като терапия, преживяемостта им бе ниска. В днешно време голям процент от тези пациенти – до около 40%, могат да имат преживяемост до 5 години. Това се дължи на новите лекарства, но и при прилагането на този метод HIPEC”, обяснява водещият онкохирург. Тези пациенти се подлагат на продължителна операция, при която лекарите отстраняват тумора до ниво клетки. След това поставят с тръби в корема на пациента химиотерапевтик, който е загрят до 42,5 градуса по Целзий. Така коремната кухина „се изплаква” с медикаменти, които унищожават останалите незабележими с просто око ракови клетки и не им се позволява да образуват след време нови тумори. По този начин се стопира възможността болестта да рецидивира. Промиването на коремната кухина продължава около 60-70 минути в зависимост от вида на рака. При рак на стомаха е с продължителност около 90 минути. Подборът на пациентите, които могат да бъдат подложени по този метод, е много строг. Лекарите преценяват дали онкоболният има силите да понесе прилагането на HIPEC.

В момента в  света има около 300 болници, в които се лекуват онкоболни  по този метод. Над 2 милиона и половина души са били подложени на тази хирургическа интервенция. Изследванията сочат, че в Европа преживяемостта на жени с рак на яйчниците, лекувани по метода HIPEC, е била увеличена с до около 14-15 години и то при условие, че при поставянето на диагнозата са им давани само до 6 месеца живот.

По темата: операция
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Еразъм + с проекти за мигранти, възрастни и социално слаби

Българската организация КУ ТУ ЕООД представи 3 европейски проекта, финансирани по програма Еразъм+ на Европейската комисия, на серия от събития за разпространение на резултатите, които се проведоха в София.

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски”: Манията по здравословен живот докарва депресии

- Д-р Гълъбова, в последните години се заговори за burnout, за все повече засегнати хора и в България. По какво човек може да забележи, че изпепеляването се задава?