0

И новативен метод в онкологичната хирургия дава шанс пациенти с ракови заболявания да увеличат преживяемостта си с поне 5-6 години. Прогнозите за болните преди това са били, че им остават не повече от 3 до 6 месеца живот.

Иновативен метод в онкологичната хирургия дава шанс пациенти с ракови заболявания да увеличат преживяемостта си с поне 5-6 години. Прогнозите за болните преди това са били, че им остават не повече от 3 до 6 месеца живот.

Методът, наречен Хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC), се прилага успешно в частни болници в Пловдив. В една от тях това се прави вече трета година, като са били оперирани 29 жени, съобщи водещият АГ лекар д-р Георги Крумов. За да представи метода, в Пловдив бе дошъл и професорът по онкологични перитонеални заболявания Йоанис Спилиотис, който оперира в клиники в Париж, Атина и Солун.

„Основното, с което се занимавам, освен перитонеалната карциноматоза, са карциноми на панкреаса и на черния дроб. Всичко това става, чрез използването на иновативни технологии в медицината, които в последните 15 години влязоха в употреба и се използват в онкохирургията”, каза в Пловдив проф. Спилиотис. По думите му лечението на онкозаболяванията в модерната медицина се комбинират с имунотерапия, като са важнии новите апарати за химиотерапия. „От теоретична гледна точка е поставена като цел, че в следващите 15 години ракът ще се превърне в едно хронично заболяване, както са например: захарният диабет, ревматоидният артрит и други заболявания. Това какво означава? Че дори някой да има това заболяване, ще бъде подложен на терапевтична програма и ще може да живее 20-30 години с диагнозата си. И евентуално смъртта ще настъпва с усложнения от заболяването”, обяснява гръцкият професор. Той уточни, че допреди 20 години онкопациентите, при които са били констатирани дисеминирани разсейки на рака в коремната кухина, са умирали в период от 3 до 6 месеца. На първо място за онкохирурзите са били: ракът на яйчниците, на дебелото черво, на стомаха и едно странно заболяване – псевдомиксомна перитонеи.

„Каквото и да прилагахме при тях, като терапия, преживяемостта им бе ниска. В днешно време голям процент от тези пациенти – до около 40%, могат да имат преживяемост до 5 години. Това се дължи на новите лекарства, но и при прилагането на този метод HIPEC”, обяснява водещият онкохирург. Тези пациенти се подлагат на продължителна операция, при която лекарите отстраняват тумора до ниво клетки. След това поставят с тръби в корема на пациента химиотерапевтик, който е загрят до 42,5 градуса по Целзий. Така коремната кухина „се изплаква” с медикаменти, които унищожават останалите незабележими с просто око ракови клетки и не им се позволява да образуват след време нови тумори. По този начин се стопира възможността болестта да рецидивира. Промиването на коремната кухина продължава около 60-70 минути в зависимост от вида на рака. При рак на стомаха е с продължителност около 90 минути. Подборът на пациентите, които могат да бъдат подложени по този метод, е много строг. Лекарите преценяват дали онкоболният има силите да понесе прилагането на HIPEC.

В момента в  света има около 300 болници, в които се лекуват онкоболни  по този метод. Над 2 милиона и половина души са били подложени на тази хирургическа интервенция. Изследванията сочат, че в Европа преживяемостта на жени с рак на яйчниците, лекувани по метода HIPEC, е била увеличена с до около 14-15 години и то при условие, че при поставянето на диагнозата са им давани само до 6 месеца живот.