Инженерните специалности най-желани от бг кандидат-студенти в чужбина

Инженерните специалности най-желани от бг кандидат-студенти в чужбина

Българските кандидат-студенти в чужбина проявяват най-голям интерес към инженерните специалности. Това споделят експертите от ЕДЛАНТА след края на кампанията за 2019 г.

Според тях това се дължи на бързото развитие на технологиите и на факта, че последните поколения младежи се спират на сфери, които им позволяват да изявяват своята креативност. В тази връзка есенното изложение „Образование за успешна кариера“ на ЕДЛАНТА бе под наслов „Engineer your future“ („Проектирай бъдещето си“). Сред кандидат-студентите, които споделиха как виждат настоящето и бъдещето на инженерните специалности, е Борис Ахчиев. Той смята, че младите търсят възможности, които в момента могат да бъдат намерени само извън пределите на нашата страна.

Кандидат-студент: Образованието и бизнесът в България все още не са на вълна иновации

- Представи ни се с няколко думи.

- Казвам се Борис Ахчиев. От София съм. Завърших „Първа Софийска математическа гимназия" с профил „Математика и информатика“. Интересувам се от моторен спорт и се занимавам с картинг вече доста дълго време.

- Предстои ти да учиш в University of Southampton от септември 2019, специалност Mechanical and Automotive Engineering (Механо и автомобилно инженерство). Как и кога реши да учиш в чужбина?

- Аз от доста време знаех, че ще искам да се занимавам с нещо подобно. Баща ми е завършил машиностроене в Техническия университет в София и всъщност той ме насочи към следване в чужбина заради по-практически насоченото обучение. Съответно, имаше няколко оставащи опции – Англия, Холандия или Италия. Започнах да разглеждам внимателно една по една всяка опция. В Италия много малко от специалностите се преподават на английски език, а аз не знам италиански и затова доста от възможностите в страната отпаднаха. Посетих един универсисет в Торино, който предлага повече специалности на английски език и не бях много впечатлен от това, което видях като база, затова Италия отпадна окончателно. В Холандия също реших, че нивото на образование за технически специалности не е чак толкова добро и страната ще остане като резервен вариант. Така реших да уча в Англия, в Southampton University, като основната причина да направя този избор е, защото там са завършили едни от най-добрите инженери в индустрията, в която искам да се развивам.

- Какво точно успя да видиш на място в базата на университета? Успя ли да посетиш лекция или да станеш свидетел на практическа демонстрация?

- Всъщност аз отидох през лятото, когато вече привършваше учебната година, така че вече нямаше лекции, но една студентка на име Тина ни разведе с родителите ми. Тя беше трета година в университета със специалност Mechanical Engineering и ни показа всичките лаборатории, разказа ни къде какво се случва през годината, по какви проекти ще работим и т.н. Всичко страшно много ми допадна.

- Имаш ли конкретен любимец от специалистите, завършили в University of Southampton?

- Да, Ейдриън Нюи, който в момента е един от най-известните и, мога да кажа, дори един от най-великите инженери във Формула 1. Той се занимава с аеродинамика и дизайн на шасито на автомобилите и всъщност неговите коли са едни от най-добрите в тази сфера. Той е завършил University of Southampton със специалност Aerospace Engineering, ако не се лъжа.

- Имал ли си някога дилемата дали да учиш в България или в чужбина, въпреки съветите на твоя баща?

- Имал съм своите колебания, като всеки млад човек, който прави важен избор. Сега също имам притеснения, а още не съм заминал - дали ще си пасна с хората, дали ще ми хареса обстановката и начинът на живот. Все още имам тези притеснения. Все пак ще ми е полезно, че имам опит в съвместни инициативи с млади хора от различни страни. Например през тази година имах възможността да работя с един отбор към Техническия университет, който се занимава със състезание в сериите Formula Student (състезание за студентски инженеринг, което се провежда всяка година във Великобритания. Ученически екипи от цял свят проектират, изграждат, тестват и пускат в състезание дребномащабен състезателен автомобил във „Формула“). Сериите Formula Student дават възможност на студентите, ориентирани към инженерството, да видят как нещата се случват в реалност, т.е. извън класната стая, извън залите на университета и как работи всъщност една истинска фирма, защото при работата върху този проект ставаш част от администрация, PR и други дейности, различни от инженерството.

- Виждаш ли се с реализация в България? С каква нагласа заминаваш сега?

- Както образованието, така и производството и бизнесът тук още не са се настроили на вълна иновации. На хората в много случаи не им се и занимава, на преподавателите също. Случвало се е при проекта в Техническия университет, в който взех участие, да помолим за помощ при изработването на някаква част, но никой да не откликне. Когато отидох в университета в Southampton на посещение, видях, че базата им е страхотна, имат супер много лаборатории, пълни с машини, които са нужни за изработката на различните детайли. Например техният отбор няма абсолютно никакъв проблем да си разработва колата там, директно в университета, докато на нас тук не ни се дава възможността да използваме такива хубави машини. Там просто се случва по-лесно за участниците в състезанието. Докато тук трябва да се свързваме с трета фирма, която да изработва нещата и става много по-сложно.

- Какви са наблюденията ти относно твои връстници - остават в България или заминават в чужбина? Към какви специалности най-често се ориентират?

- Повечето мои приятели и познати заминават да учат в чужбина. Много голяма част от тях ще учат мениджмънт, бизнес и ИТ. От моя клас от 23 човека само 5 може би си остават в България.

- На какво смяташ, че се дължи това?

- Може би търсим повече възможности и те, за момента, са извън нашата страна, поне към този момент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.