Инж. Иван Иванов:  Риск от преливане на язовири винаги има, но вече е премерен

Инж. Иван Иванов: Риск от преливане на язовири винаги има, но вече е премерен

Все още има съоръжения в критично състояние

Дълги години ще трябва да наваксаме изоставането в цените на ВиК услугите, казва в интервю за "Монитор" председателят на Българската асоциация по водите

- Инж. Иванов, през последните дни валя интензивно дъжд в цялата страна. Заради това има ли опасност от усложняване на обстановката и преливане на язовирите?

- Риск от преливането на язовири и въобще от наводнения съществува винаги в този период на годината, когато има снеготопене и много валежи. Така че не бих бил прекален оптимист, за да кажа, че опасност няма. През последните години вследствие на случилите се инциденти отговорните институции са все по-внимателни и до голяма степен контролират ситуацията, доколкото е възможно това спрямо природата. Така че риск има, но той е до голяма степен преценен и премерен.

- Имате ли информация къде трябва институциите да насочат вниманието си? Кои райони са с повишен риск и къде има по-голямо запълване на обема?

- Трудно е да се прогнозира къде рискът е по-голям, затова тук мога да отговоря по-общо. По принцип има постоянна информация за това на сайта на министерството на околната среда и водите за нивата на язовирите и когато има риск, се отправя предупреждение. У нас има четири басейнови дирекции, които носят отговорност за ситуацията с водните ресурси. Има планове за управление на риска от наводнения - това са документи, изготвени следствие на изискването на европейското законодателство. Там има карти с по-рисковите райони от наводнения и стратегически дългосрочни мерки, които трябва да се вземат. Целта е да се намали опасността от преливане. Има и други, които се вземат вече при вече реализирането на този риск. Така че тази информация като цяло е добре обобщена. Но според мен трябва непрекъснато да се напомня на хората да внимават и да преценяват според това къде се намират дали са застрашени от наводнение. Наскоро от асоциацията проведохме дискусия на експертно ниво на тема как да се овладеят дъждовните води в градски условия. Ако рискът от наводнения и инциденти от преливане на язовири до някаква степен е овладян и той наистина е инцидентен, то при този от силни валежи, следствие на природните катаклизми и глобалното затопляне, трябва да се работи постоянно. Ние като че ли още сме неподготвени, предвид това, че канализацията е стара, ако въобще я има. На местата пък, където я има, шахтите не са добре почистени. Имайте предвид и че интензитетът на дъждовете става все по-голям. Тук идва решението да се поставят локални събирателни резервоари, особено там, където има големи застроени площи. Преди дъждовната вода е попивала в тях, но сега са асфалтирани и няма къде да се отича. Имам предвид паркингите до хипермаркети. Заради тях водата се събира и няма къде да се стича освен на улицата. Така се наводняват околните сгради. Смятам, че в това направление има какво да се прави, за да сме по-спокойни заради катаклизмите в природата.

- Споменахте за снеготопенето, което започва по това време на годината. В комбинация с обилните дъждове какво да се направи? Непрекъснато се говори, че институциите трябва да държат връзка със собствениците на язовирите, с областните управители, има ли проблем в тази посока? И наредбата за техническата експлоатация на язовирите, която предстои да бъде приета, доколко ще помогне за категоризацията на язовирите?

- Ако ми бяхте задали този въпрос преди три години, щях да бъда по-песимистичен в отговора. Истината е, че има развитие в това отношение, защото през последните две години беше уточнен броят на язовирите и тяхната собственост. В същото време правителството делегира права на Агенцията по метрологичен надзор да контролира състоянието на язовирите. Разбра се, че трябва да се инвестира пряко в рехабилитацията на язовири и на язовирните стени, които са в тежко състояние. Отпуснати са средства. Създава се нова държавна фирма, която ще отговаря за всички язовири, които не могат да бъдат стопанисвани от частни лица или общини. В момента тече процесът за уточняване кои язовири ще минат към тази фирма. След като има и средства, вече можем да сме по-големи оптимисти. Но все още има язовири и съоръжения в критично състояние.

- Преди няколко дни стана ясно, че в язовир „Кърджали“ и „Студен кладенец“ има запълване на обема на 75%. Това обаче гарантира ли безопасност?
- Това означава, е трябва да се наблюдават ежедневно количествата вода в язовира и да се вземат мерки с контролирано изпускане, ако има нови води. Това е задача на ресорното министерство. Притеснителното е, че все още не разчитаме на най-модерните технологии, но доколкото знам по оперативна програма „Околна среда“ са предвидени доста средства, за да може големите язовири да бъдат наблюдавани и управлявани дистанционно от диспечерски пункт. Това е наистина похвално, ако се случи, но то трябва постепенно да се отнася за всички язовири. Има държави, които са в много по-критично състояние спрямо техните водни ресурси, но успяват да го управляват въпреки това.

- Къде трябва да се насочат инвестициите?
- Когато говорим за язовири и воден ресурс като цяло най-много инвестиции трябва да се вложат в рехабилитацията на язовирните стени. Паралелно с това се изграждат нови язовири, което от една страна също ще намали риска от наводняване, но в същото време ще осигури водоснабдяване в районите, в които сезонно ще има безводие. Доколкото ми е известно, вече и два язовира са завършени, рехабилитира се язовир „Студена“. Надявам се да се продължи в тази посока.

- Между другото се очакваше, че пролетта ще е изключително суха. Дали дъждовете през миналата седмица ще успеят да запълнят липсите, очаква ли се безводие на някои места през лятото?

- Това си е постоянна опасност. Но няма как да управляваме природата. Има години, в които дъждовете са повече, през други са по-малко. Ако валежите са малко, отново ще има райони, в които няма да има достатъчно вода за населението.

- Докога можем да очакваме да има повишение на цената на водата?

- Тук влизаме в темата с водоснабдителните и канализационни услуги. Ясно е, че тук са нужни най-много инвестиции. Цената на ВиК услугите, както е заложено в петгодишните бизнеспланове, ще се повишава всяка година с малко, съгласно решение на КЕВР. Те преглеждат дали тези планове се изпълняват. С колко ми е трудно да кажа.

- Но докога ще продължи това увеличение?
- Няма да прозвучи много оптимистично, но според мен дълги години ще трябва да наваксаме изоставането в цените на ВиК услугите. За 20 години почти няма инвестиции и системата е в много лошо състояние. Над 65% са азбестоциментовите тръби, които спешно трябва да бъдат подменени. Дори и да имаме някакво задържане в цената на водоснабдителната услуга, то ще бъде неглижирано от въвеждането в експлоатация на нови канализационни системи. Трябва да се има предвид и че цените не може да растат безкрайно много и да се вземат предвид и фактори като доходите на населението и да се търсят други източници на финансиране. В европейските фондове са намерени такива, надявам се да има повече субсидии от държавата.


Визитка:

Инж. Иван Иванов е роден през 1973 г.

Завършил е Френската гимназия и Химико-технологичния университет в София

Специализира във Висшия национален институт за химични технологии (ENSIGC) в Тулуза - Франция

Притежава дипломи за магистър по бизнесадминистрация от Франкофонския институт по администрация и управление в София и от Американския университет в Благоевград

Във ВиК сектора е от 1999 г.

До 2012 г. е част от екипа на „Софийска вода” АД, където последователно заема длъжностите мениджър изпълнение на концесионния договор, главен секретар и прокурист

От 2013 г. е избран за председател на Българската асоциация по водите

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.