Инж. Иван Иванов: Кражбата на вода трябва да се криминализира

Инж. Иван Иванов: Кражбата на вода трябва да се криминализира

До другата година ще има два нови язовира, а трети се реконструира

12 млрд. лева са необходими за реформа на сектора, казва председателят на Българската асоциация по водите.

- Г-н Иванов, след обилния валеж в понеделник ситуацията в столицата беше критична. Защо отново се изправихме за пореден път пред този проблем - само дъждът ли е причината, или по-скоро канализацията?

- Основният проблем е наистина интензитетът на валежите. Те бяха необичайно силни и за кратък период се изля огромно количество вода. Затова и проектирането на канализацията трябва да се прави така, че тя да поеме силен дъжд. Но не е възможно да предвидим точно какви дъждове ще имаме през годините. Поради тази причина именно проектирането е основният и стратегически въпрос. Канализацията трябва да е добре поддържана и да може да поема големи количества дъжд. Самите тръби трябва да имат проводимост. Ако те не са добре почистени или са затлачени, когато се преасфалтират улиците, водата няма къде да се оттече и тя отива в най-близките места, като например входа на метрото. Това е моето обяснение за ситуацията от понеделник. Също така трябва да имате предвид, че през последните няколко години се застрояват много големи паркинги пред магазини. За целта се правят т.нар. задържателни резервоари. Така преди на тези места е имало почва, която е попивала водата, а сега има асфалтирани пространства, които няма как да я изхвърлят. Това също е проблем.

- Какво тогава трябва да се направи, за да се реформира секторът и да се подмени канализацията? Какви средства са необходими за това?

- Това е много сериозен въпрос с оглед на проблема, че необходимите средства за изграждането на нова канализация или за реконструкцията на стара са много големи. За цялостна реформа на сектора са необходими 12 млрд. лева. Половината от тях са нужни за пречистване на отпадните води. Тези инвестиции могат да дойдат само чрез реформа в сектора. Една част може да са чрез фондове на ЕС, а другата - през цените на ВиК услугите, които дълги години бяха държани ниски. Когато цените са ниски, то ВиК операторите си спестяват някои от дейностите, защото нямат средства. И най-често икономисват от поддръжка на канализацията. Няма как да си позволят експерименти с качеството на питейната вода и заради това се пренебрегва канализацията.

- В кои райони е най-тежко положението от тази гледна точка?

- Категорично мога да заявя, че навсякъде има нужда от много работа. Канализацията е пренебрегната във ВиК сектора. През последните години сме съсредоточили усилията си върху това да направим пречиствателни станции и канализации на местата, където няма. Но поддръжката на старите канализации е пренебрегната. Много е важно да отбележим, че на световно ниво промените в климата се отчитат и се дискутират широко. Вземат се мерки, защото се очаква такива обилни валежи да има все по-често. Затова се правят и планове за управление на риска от наводнения. В тях са заложени мерките, които трябва да се предприемат при наводнения. Според мен обаче не се изпълняват достатъчно добре поради липсата на средства.

- Очаквате ли проблеми с язовирите?

- Не ми се иска да казвам, че очаквам, но риск винаги съществува.

- Като имате предвид поддръжката и че на много места дори не е изяснена собствеността, има ли опасност някои от тях да прелеят?

- Бих казал, че проблемът с уточняване на собствеността вече е решен, както и състоянието на тези съоръжения. В момента тече процес на промяна в Закона за водите с идеята тези язовири, които не могат да се поддържат, да минат в задължението на държавни фирми. Но тук продължавам да не чувам най-важното - откъде ще дойдат парите и колко средства точно ще бъдат отделени за реконструкции и поддръжка на тези язовири. Това трябва да се уточни. Иначе ситуацията само ще се влошава.

- Очаквате ли проблем с водоподаването това лято и къде?

- Вярно е, че проблемът все още не е решен. Причината е, че разпределението на водните ресурси в страната не е равномерно. Има области, които се водоснабдяват от постоянни водоизточници, и когато има засушаване, водата не достига. Така че тези села, които традиционно нямат вода през летните месеци, отново ще останат на режим. Но всичко зависи от природата. Надявам се, че след като имаше такива валежи, поне няма да има проблем със засушаването. Още повече че се вземат мерки, строят се нови язовири.

- Неведнъж сте изтъквали, че има нужда от строеж на нови язовири. На какъв етап са?

- Надяваме се до другата година да има два нови язовира, а трети се реконструира мащабно до Перник. Планира се да се строят и други.

- Като споменахте използването на евросредства, ще има ли места с риск да не оползотворят парите за реализацията на ВиК проекти?

- Условията за използване на пари от ЕС е областта да има поне един ВиК оператор. За момента има 14 такива области. Другото условие е да разработят т.нар. регионални проучвания, за да се постигнат изискванията на европейското законодателство. Този процес е пред завършване, очаквам в тези 14 области вече до месец-два да стартират процедурите за договаряне за изпълнение. Има надежда още 3-4 да се включат в процеса на предпроектно проучване, но със сигурност има 10, които ще останат без европейско финансиране. Но оставаме в риск в областите без европейско финансиране да имаме неизпълнение на изискванията за почистване на отпадните води. Държавата е заделила някакъв фонд, но не съм сигурен дали ще е достатъчен.

- Преди заявихте, че загубата на вода у нас, постъпваща в мрежата, е голяма - около 60%. Има ли промяна в тази тенденция?

- Всъщност няма. Това се дължи на старата мрежа, но според мен има и много кражби. Разбира се, тук изразявам лично мнение. Става дума за неправилно отчитане. Затова са нужни мерки, които могат да намалят тези загуби. Но държавата трябва да застане твърдо зад ВиК операторите и кражбата на вода да се третира като сериозно криминално деяние. Засега няма наказани за това.

- Много чувствителна за хората е темата за цената на водата. Има ли нужда от увеличение, знаете, че това предизвиква реакции в обществото?

- Оттук идва големият проблем с качеството на услугата. Компромисът е между това дали да се увеличат цените и да има качествена услуга, или те да останат социално поносими. Неизбежно е, цените трябва да се увеличават. Тази услуга като цяло има социален характер и винаги се поставя под въпрос доколко цената може да се увеличи и доколко това е обективно. Затова има регулатор, който на базата на информация може да взема такива решения.

 

Визитка:

Инж. Иван Иванов е роден през 1973 г.

Завършил е Френската гимназия и Химико-технологичния университет в София

Специализира във Висшия национален институт за химични технологии (ENSIGC) в Тулуза, Франция

Притежава дипломи за магистър по бизнес администрация от Франкофонския институт по администрация и управление в София и от Американския университет в Благоевград

Във ВиК сектора е от 1999 г.

До 2012 г. е част от екипа на „Софийска вода” АД, където последователно заема длъжностите мениджър „Изпълнение на концесионния договор“, главен секретар и прокурист

От 2013 г. е избран за председател на Българската асоциация по водите

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.