Инж. Христомир Иванов: 80% от старите сгради у нас нямат мълниезащита

Инж. Христомир Иванов: 80% от старите сгради у нас нямат мълниезащита

4 пъти се е завишила гръмотевичната активност през последните 4-5 години

* Между 10-15 души всяка година загиват от мълнии

* Работим съвместно с БАН по програма за предварително известяване, казва експертът по мълниезащита

- Инж. Иванов, доста се усложни обстановката в страната заради проливни дъждове и мълнии. Преди ден дори загина дете. Умеем ли изобщо да се защитаваме, какво не знаем?
- През последните години доста се говори за това как да се пазим от мълнии, особено когато сме на открито. Причината е, че гръмотевичната активност в страната е доста висока. Тя е завишена няколко пъти през последните години.

- С колко се е завишила и за какъв период точно?
- Бих казал, че през последните 4-5 години у нас гръмотевичната активност се завиши с 3-4 пъти. Това е доста голямо увеличение и създава предпоставки за поражения като случая от преди няколко дни. Иначе доста се говори в публичното пространство как да се пазим, но хората все още не обръщат внимание на този факт. А всъщност това е сериозен проблем.

- Какви са наблюденията ви, застраховат ли хората имотите си? Миналата година имаше много случаи на изпепелени след мълнии покриви.
- Тук трябва да откроим две направления. Първото е, че хората все още нямат навика да застраховат жилищата си. Те го правят, ако са пострадали. Второто е, че застрахователите също не обръщат внимание на този тип поражения или каквито и да било природни бедствия.
- А колко жилища у нас имат гръмоотводи и кои са най-застрашени?
- От 2010 година у нас има наредба за мълниите, която обаче касае най-вече новостроящите жилища и тези, които предстои да бъдат въведени в експлоатация. Тоест вие не можете да построите ваша къща, без да имате ефективна мълниезащита и документи, които се изискват за нея, съобразно наредбата. Що се касае за старите сгради, които отдавна са построени, мога да кажа, че около 80% от тях, основно жилищни блокове, нямат мълниезащита. Да речем, когато сградата е била построена преди 50 години, е имала такава на покрива, но когато е била ремонтирана покривната конструкция, тя е премахната.

- А при новите жилища напълно ли е решен проблемът заради тази наредба?
- Общо взето, да. За тях има изискване за мълниезащита, в противен случай няма да получат необходимите документи за експлоатация от съответните комисии.
- Доколко са качествени обаче и изпълнени ли са изискванията?
- Това е интересен въпрос, защото се знае, че всеки гледа да спести колкото е възможно повече. А доста се пести от нашите инсталации и гръмоотводите. В повечето случаи се залага на най-евтиното, колкото да се отчете от комисията, че има такава защита. Така че голяма част от мълниезащитите не са изготвени от професионалисти и не отговарят на изискванията надеждно да защитават жилищата.

- С колко се оскъпява елтаблото, за да имаш такава защита?
- Мога да направя една съпоставка за най-обикновена къща. Ако се направи проформа мълниезащита, струва около 400-500 лв. Ако обаче се направи от професионалисти, да е качествена, тя ще излезе около 1500 лв. Така че с около 1000 лв. се оскъпява такава защита, ако е по стандарт и с качествени материали.

- Предполагам, че повечето къщи са без мълниезащита?
- Така е. Особено построените преди време нямат такива. Наблюдението ми е обаче, че все повече хора се сещат за такива неща, когато следствие на мълния имат изгорени уреди. Тогава се сещат, че това е необходимо и търсят специалисти.
- А защо в кооперации се пести от това?
- Защото там отговорността е върху председателя на етажната собственост. Той трябва да обърне внимание на това и да предприеме мерки за това целият вход да има такава защита. Няма как апартаментите отделно да си поставят такива. Така че тук той носи и отговорност, ако се случи нещо за тази сграда.

- Казахте, че често такива защити не се правят качествено. Това означава ли и че липсват експерти в тази област?
- С чиста съвест мога да кажа, че в нашата страна тази дейност се развива от 15 години. За това време се появиха доста професионалисти и те могат да откликнат на нуждите на клиентите. Така че експерти има. Ако решите да имате такова съоръжение, трябва да потърсите съответен професионалист. Може да прецените кой ще е най-подходящ за вас, да го извикате на оглед, да видите какво ще е ценовото предложение, дали ще ви е изгодно.

- Казвате, че доста се говори напоследък за предпазването от мълнии. Но какво все пак трябва да знаят хората, ако са навън? Кажете някои простички правила.
- Всъщност гръмотевичният сезон до голяма степен съвпада с прибирането на реколтата. Сега хората са по полето, изложени са на пряко въздействие на гръмотевична активност. Други пък обичат да ходят на излети в планината, рибарите също искат да се отдадат на любимото си хоби. Така че има риск да бъдат изложени на гръмотевична активност. Много е важно, ако знаем, че времето се влошава, да се приберем възможно най-бързо. Трябва да намерим начин да сме в закрито помещение, за да сме защитени. Ако това не може да се случи, не бива да стоим под високи дървета. Не трябва да носим мобилни телефони и чадъри.
- А добре защитени ли сме в кола?
- Колата е едно от най-надеждните средства за защита от мълнии. Или ако не успеете да се приберете, когато сте на полето или открито пространство, заставате на едно място с прибрани крака, клякате и изчаквате опасността да премине. Дори да ви намокри дъждът. Това е по-безопасно, отколкото да тръгнете да се прибирате, както е направило момченцето, което загина.

- Има ли някаква статистика, знаете ли колко хора са загинали от мълнии миналата година?
- Статистика няма. По неофициални данни между 10-15 души всяка година загиват от мълнии. В световен план има държави с много по-висока гръмотевична активност от нашата.

- Кои?
- Югоизточна Азия, Централна и Южна Африка, Латинска Америка. Там природата създава условия за много по-висока гръмотевична активност. Вече се работи по система за предварително известяване за мълнии. Така че на вашия телефон може да имате възможност да получите такава информация и да може да се приберете своевременно. Но това все още е проект и ще бъде следствие на съвместната ни работа с Института по метеорология и хидрология на БАН.

Визитка:


Христомир Иванов е роден през септември 1959 г.

През 1983 г. завършва Висшето артилерийско училище в Шумен

Експерт по мълниезащита от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

Управител на фирма с дългогодишен опит в проектирането, доставката, монтажа и сервиза на мълниезащитни и заземителни уредби от конвенционален тип

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.