В САЩ по 100 души годишно загиват от гръмотевици, у нас случаите също зачестяват, казва в интервю за "Монитор" експертът по мълниезащита

- Г-н Нориега, свидетели сме на изключително тежка обстановка в страната след проливните дъждове. В Казанлък обаче мълния изпепели покрива на къща и остави възрастно семейство без дом. Защо се стига до подобни ситуации, знаем ли как да се защитим?

- Нека уточним, че това се случва в целия свят, не само у нас. Промените на температурите заради глобалното затопляне стават все по-осезаеми. Мога да ви дам пример със САЩ, където на година загиват по 100 души от гръмотевици. У нас през последните години случаите също се увеличават и ще става още по-опасно. Причината е в местоположението на страната ни - имаме море и планини. Там се увеличава електрическото поле и това привлича гръмотевици. Също така при високи температури се образуват повече облаци и ситуацията става критична. В същото време у нас имаме проблем, защото 98% от къщите в селата нямат мълниезащита. Защо това е така? Всъщност в миналото у нас нямаше толкова гръмотевици, но последните 10 години зачестиха. Нека ви припомня, че преди две години в Дряново жилищен блок беше ударен от мълния и покривът на жилищната сграда се запали. Общо взето всяка година има случаи, хората обаче нямат средства, за да си направят защитна мрежа. Когато говорим с клиенти, ни казват, че ще си поставят такава, като имат повече пари. Но ако направите сметка, ще видите, че мълниезащитната мрежа струва под 0,5% от стойността на един имот. В същото време си купуваме скъпи коли, компютри, лаптопи, а никой не се замисля, че те са изключително чувствителни към гръмотевици. Една мълния има праг на действие 2 км, това означава, че ако падне гръмотевица, на такова разстояние електромагнитното поле се качва на много високи стойности. Така може да се получи високо напрежение и да изгорят всички уреди. В момента дори новите сгради, които се строят, нямат защити в елтаблата. А в европейска наредба за мълниезащите се задължава. Всяко електрическо табло, което захранва, трябва да е снабдено с такава защита. За един апартамент едно устройство струва около 50-60 лева. Понякога самите инвеститори не го поставят, защото казват, че се оскъпява имотът. Така даваме по 90 000 евро за един апартамент, който няма мълниезащита, а енергодружествата и застрахователните компании не поемат отговорност, ако уредите ви изгорят. У нас нямаме култура в това отношение.

- Видяхте, че хората масово не застраховат имотите си, нито реколтата си, а на много места щетите бяха огромни. Как си го обяснявате?

- Въпреки че съм наполовина българин, наполовина кубинец, трябва да призная, че българинът има една много характерна черта - тук винаги първо се чака да има проблем и едва тогава се вземат мерки за разрешаването му. Никога не се действа превантивно. Това се отнася и за мълниите. Сега проблемът е актуален, но след няколко месеца отново ще се забрави. Аз съм от 13 години в България и мога да ви кажа, че няма никаква промяна в това отношение. Работил съм в много страни и мога да сравня с чуждия опит. Затова си мисля, че държавата трябва да вземе отношение, тъй като тепърва природните бедствия, липсата на защита от мълнии ще са сериозен проблем. Имайте предвид и че много детски градини у нас са без мълниезащита. Когато съм говорил с директори, те ми заявяват, че нямат средства и предпочитат да вложат пари в нещо друго. Излиза, че трябва да се надяваме да не се случват нещастия и в детски градини и училища да не падат гръмотевици. Сградите са в лошо състояние. Другият проблем тук е, че българинът обикновено смята, че разбира от всичко и че може да си направи всичко сам. Добре е човек да има обща култура, но трябва да е добър само в едно. Дори майсторите заявяват, че могат да направят мълниезащита. Но ние сме правили огледи и виждаме, че системите не са добре изградени. Дори има санирани сгради по европроекти и в някои има мълниезащита, но не са добре изпълнени. Излиза, че се дават пари за нещо, а то не е изпълнено както трябва.

- С колко всъщност се оскъпява едно табло, ако има защита срещу пренапрежение?

- В един апартамент може да се оскъпи с около 50-60 лева, а в същото време даваме по 60 000 евро за апартаменти. Срамно е.

- Какви грешки допускаме по време на буря?

- Най-голямата грешка е, че излизаме на открито. Не слушаме прогнозата за времето, преди да излезем от вкъщи, отиваме на море или предприемаме преход в планината по време на буря. Спортуваме, което е опасно. В много държави има инсталирани мрежи, които отчитат в реално време попадения на мълнии. В Германия, Франция, Испания има такива системи и те наблюдават бурите. По този начин знаят къде е най-опасно, кога ще премине през града. Всичко това се предлага на пазара, но у нас не е въведено.

- Трябва ли да оставим настрана мобилния телефон, опасно ли е да го носим у нас в такива ситуации?

- Опасно е, по време на буря не бива да говорите по мобилен телефон, нито със стационарен. Рискувате да сте до метални врати. Опасно е да сте близо до дървета. Ако сте в гората, е по-добре да клекнете на определено разстояние от дърветата. Съдържанието на влага в едно дърво е по-малко, отколкото в човека, и при удар, мълнията търси най-ниско съпротивление. Може да получите страничен удар от дървото и дори да загинете. В селата например много често при буря животните в полето се събират под дървета, но при гръмотевица се получава високо напрежение и умират едновременно много животни. Затова е препоръчително да клекнете, да станете като малка точка, по този начин се защитавате.

- Всъщност вие сте сред малкото експерти по мълниезащита у нас, защо решихте да останете в България?

- Занимавам се с това от 20 години, работил съм в много държави. Реших да остана тук, защото майка ми е българка. Преди 15 години емигрирах от Куба и тук ми хареса. В Латинска Америка например мога да печеля много повече пари от работата си, защото тук хората не искат да инвестират в такива защити. Манталитетът е такъв, но аз съм положителен човек и вярвам, че нещата ще се променят.

Визитка:

Инж. Ернесто Нориега Стефанов е роден в Хавана, Куба

Майка му е българка, а баща му е кубинец

Вече 10 години е управител на фирма, чиято основна дейност е свързана с мълниезащита

Обучава експерти по мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини