Инициативен комитет се събира в понеделник в благоевградския Регионален исторически  музей на учредително събрание, за да бъде възстановен монументалния паметник на Незнайния македонски четник, издигнат през 1933г.на площад „Македония“ в тогавашната Горна Джумая и разрушен през 1947 година.

На събранието ще бъде представено подготвеното предложение към община Благоевград за възстановяване на паметника, което ще бъде официално внесено на другия ден заедно с подписка и подкрепящите писма. Организатори на идеята е фондация "Татковина",  д-р Кирил Алексиев-временно изпълняващ длъжността директор на благоевградския музей  и скулптора Андрей Врабчев.

Паметникът на Незнайния македонски четник е открит през февруари 1933 година в чест на Първия Велик македонски събор, състоял се в Горна Джумая. Паметникът представлява статуя на четник от ВМРО на голям пиедестал, а на него с метални букви е изписана годината на създаване на ВМОРО – 1893. За прототип на четника е използвана фигурата и лицето на Тодор Александров. Изработен е от скулпторите Пандо Киселинчев и Кирил Шиваров. Шиваров е автор и на скулпторите на братя Евлоги и Христо Георгиеви, които красят стълбите пред Софийския университет.  След 19-майския преврат през 1934г., след който ВМРО беше забранена излезе и забрана да не се правят чествания около него и да не се поставят венци и цветя. Тогава паметника не беше разрушен, но това се случи през 1947 г., когато година по-рано от Москва дойде решението за създаване на Балканска федерация и присъединяването на Пиринския край към тогавашната НР Македония, която вече беше в рамките на Югославия. През декември 1946 година беше проведено насилствено „помакедончване“  на населението от днешната Благоевградска област и въпрос на седмици беше Пиринска Македония да се откъсне от пределите на България. И ако трябва българите да бъдем благодарни на Йосип Броз Тито за нещо, то е двойната игра, който той започна не само с Москва, но и с Лондон. Предшествениците на КГБ - НКВД го „надушиха“ и Сталин веднага се отказа от идеята си за Балканска федерация, контролирана от СССР.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини