А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата „Интернет за всички 55+“. В обученията се включиха общо 100 мъже и жени на възраст между 55 и 83 години от малки населени места. Всяка група премина успешно през общо четири модула, разпределени в 20 учебни часа: въведение в компютърните технологии, работа с интернет, използване на мобилни устройства и безопасно сърфиране в мрежата. Курсовете бяха разработени и проведени в партньорство с асоциация „Съвременни читалища“ и се проведоха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, в т.ч. хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

„Инициативата „Интернет за всички“ е поредната стъпка от стратегията на А1 да прави технологиите по-достъпни за всички членове на обществото. Ние сме основният доставчик на телекомуникационни услуги като интернет, а работата в мрежата е почти жизненоважно умение в днешни дни. Самата идея на новите технологии е да сближават, а не да разделят и именно поради тази причина за нас е важно да интегрираме колкото се може повече хора и да им покажем как да се възползват от компютрите и мобилните устройства както за работа, така и за забавление“, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Резултатите от проведените обучения са позитивни и показват, че възрастните хора имат желание и възможност да ползват новите технологии. Обратната връзка след завършването на програмата „Интернет за всички 55+“ показва, че средната възраст на участниците е 71 години. Всички курсисти не само са повишили своите знания за значението и използването на новите технологии, но и благодарение на тях са подобрили социалния си живот и възможностите си за комуникация с близките.

Преди да започнат курса, само 1% от всички участници са умеели да копират, променят или местят файл, а след края му 64% вече могат да извършват тези действия. Курсът е помогнал на 50% от участниците да се научат да работят със социалните мрежи (20% в началото и 71% в края). Само 12% от курсистите са можели да работят с имейл преди да преминат през обучението, а след неговия край този процент се е увеличил на 75%.

„Постигнатите резултати от обучението са много добри и показват, че нашите усилия имат успех. Поради тази причина през следващата година планираме да продължим в тази посока като разширим обхвата на инициативата „Интернет за всички“, така че тя да включва повече населени места. Целта ни е да продължаваме да надграждаме тази програма и да добавим нови модули, за да насърчим дигиталния начин на живот в цялото общество“, добави Илияна Захариева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Компания за e-мобили иска да набере 6 млн. лв. от БФБ

Българската компания за автомобили SIN Cars смята да набере до 6 млн. лв. от капиталовия пазар. Средствата ще бъдат използвани за машини и роботи, които да направят ефективно производството на компоненти. Това заяви основателят на компанията на SIN Cars Росен Даскалов в ефира на Bloomberg.

Xiaomi Redmi Note 8T и Xiaomi Mi A3 се предлагат в комплект с пречиствател на въздуха в най-новата оферта от А1

А1 започва да предлага Xiaomi Redmi Note 8T и Mi A3 в комплект с пречиствател на въздуха Xiaomi Mi Air Purifier 2H. Комплектите са налични както онлайн на А1.bg, така и в магазините на компанията.

А1 пуска сгъваемия Samsung Galaxy Z Flip

А1 ще започне продажбите на Samsung Galaxy Z Flip в онлайн магазина А1.bg от 21 февруари на цена 99,99 лева на месец с план A1 ONE Unlimited 5XL. Последната иновация при сгъваемите телефони - Samsung Galaxy Z Flip съчетава лукс, иновативен дизайн, нови функции на камерата и обещава неповторимо потребителско изживяване.