„Интернет за всички 55+“ на А1 помогна на 100 души да се научат да използват компютър и мобилни устройства

„Интернет за всички 55+“ на А1 помогна на 100 души да се научат да използват компютър и мобилни устройства

Програмата се реализира в пет различни населени места в България в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“

А1 организира обучения по компютърна грамотност в рамките на инициативата „Интернет за всички 55+“. В обученията се включиха общо 100 мъже и жени на възраст между 55 и 83 години от малки населени места. Всяка група премина успешно през общо четири модула, разпределени в 20 учебни часа: въведение в компютърните технологии, работа с интернет, използване на мобилни устройства и безопасно сърфиране в мрежата. Курсовете бяха разработени и проведени в партньорство с асоциация „Съвременни читалища“ и се проведоха в градовете Белене, Дряново и Радомир, както и селата Ценово и Ново село, област Видин.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, в т.ч. хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

„Инициативата „Интернет за всички“ е поредната стъпка от стратегията на А1 да прави технологиите по-достъпни за всички членове на обществото. Ние сме основният доставчик на телекомуникационни услуги като интернет, а работата в мрежата е почти жизненоважно умение в днешни дни. Самата идея на новите технологии е да сближават, а не да разделят и именно поради тази причина за нас е важно да интегрираме колкото се може повече хора и да им покажем как да се възползват от компютрите и мобилните устройства както за работа, така и за забавление“, каза Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

Резултатите от проведените обучения са позитивни и показват, че възрастните хора имат желание и възможност да ползват новите технологии. Обратната връзка след завършването на програмата „Интернет за всички 55+“ показва, че средната възраст на участниците е 71 години. Всички курсисти не само са повишили своите знания за значението и използването на новите технологии, но и благодарение на тях са подобрили социалния си живот и възможностите си за комуникация с близките.

Преди да започнат курса, само 1% от всички участници са умеели да копират, променят или местят файл, а след края му 64% вече могат да извършват тези действия. Курсът е помогнал на 50% от участниците да се научат да работят със социалните мрежи (20% в началото и 71% в края). Само 12% от курсистите са можели да работят с имейл преди да преминат през обучението, а след неговия край този процент се е увеличил на 75%.

„Постигнатите резултати от обучението са много добри и показват, че нашите усилия имат успех. Поради тази причина през следващата година планираме да продължим в тази посока като разширим обхвата на инициативата „Интернет за всички“, така че тя да включва повече населени места. Целта ни е да продължаваме да надграждаме тази програма и да добавим нови модули, за да насърчим дигиталния начин на живот в цялото общество“, добави Илияна Захариева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.