0
  • Удвояват екипите в 14 изчислителни центъра към РИК за вота
  • Въвеждането на данните в пункта в ЦИК ще отнеме около 5 денонощия

"Информационно обслужване", която обработва данните от вота, също е изпратила писмо до ЦИК, в което предупреждава засложността на протоколите, съобщава "24 часа". Това преди седмица направиха и шефовете на трите столични РИК-а.

  • Удвояват екипите в 14 изчислителни центъра към РИК за вота
  • Въвеждането на данните в пункта в ЦИК ще отнеме около 5 денонощия

"Информационно обслужване", която обработва данните от вота, също е изпратила писмо до ЦИК, в което предупреждава засложността на протоколите, съобщава "24 часа". Това преди седмица направиха и шефовете на трите столични РИК-а.

От там изтъкват значително повишаване на трудоемкостта и необходимото време за компютърна обработка в РИК и ЦИК на данните от протоколите, както и данните от техническите носители от машинното гласуване за вота. Смятат, че  няма да могат да изчислят резултатите от изборите в посочените срокове и ще им е нужно повече време.

„Информационно обслужване“ АД (ИО АД) изрежда няколко фактора, които ще усложнят обработката. Сред тях е големия брой подвижни секции заради високия брой карантирани. Наред с това има и най-големия до момента брой създадени секции за гласуване извън страната. Машинно гласуване пък ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната. Наред с това партиите и коалициите, регистрирани за вота, са са увеличени с 50% спрямо 2017 г. - 30 за предстоящите избори спрямо 20 през 2017 г. Кандидатите за депутати пък са 6989, което е с 48% повече от регистрираните през 2017 г. - 4718.

Отбелязват, че текущата структура на протоколите за секциите изисква въвеждане на данните от гласуването с бюлетини, данните от машинния вот, а след това и тяхното сумиране за всяка една клетка в разпределението на действителните гласове и при предпочитанията (преференциите).

Това освен, че увеличава обема на обработваните данни с 200% предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от страна на СИК и съответно множество итерации при изчистването на тези несъответствия.

Броят страници на СИК протоколите, които трябва да бъдат сканирани, е от 14 страници А4 до 20 в РИК с най-голям брой мандати. От "Информационно обслужване" са изчислили, че обемът на числата, които трябва да бъдат обработени в съответните РИК се е увеличил до 400% в сравнение с предишните парламентарни избори.

Именно затова от „Информационно обслужване“ АД е предвидил значително завишаване на броя на операторите, които ще работят в изчислителните пунктове към РИК и ЦИК, като трябва да се има предвид, че механичното увеличаване на броя оператори не води автоматично до ускоряване на процеса, тъй като РИК има ограничен капацитет на пропускливост.

Общият брой на числата, които предстоят да бъдат въведени в изчислителните пунктове (ИП) към РИК е 10 376 245, като това е обемът при положение, че не се допуска нито една техническа грешка от нито една СИК или оператор.

Това ще отнеме приблизително между 14 и 51 часа за различните РИК с увеличения състав на техните екипи, като в това не е включено времето за отстраняване на техническите грешки в протоколите на СИК, неравномерното пристигане на комисиите, разпечатването на различните приемо-предавателни разписки и документи, сканирането на СИК протоколите и останалите дейности, изпълнявани в ИП към РИК.

С оглед гарантирането на точността на въвеждане са планирали удвояване на изпълнителските екипи в 14 изчислителни пункта към РИК, където предвиждаме работа на смени.

Посочват още, че за изчислителния пункт към ЦИК, където за целите на контрола и отстраняването на несъответствията повторно се въвеждат всички данни, времето при 70 оператора е над 164 часа (близо 7 денонощия), и то при пълна заетост на операторите, изискващо достатъчен брой налични протоколи на СИК за обработка (респективно пристигнали в ИП към ЦИК районни избирателни комисии).

Ако операторите бъдат увеличени до 100 (подобно на предходни избори и което е максимално възможното предвид наличните помещения), времето за повторно въвеждане при пълна заетост ще бъде в рамките на 115 часа. Това се равнява на близо 5 денонощия.

Предвид големия обем на данните и контролите, които обхващат всички числа, очакват и сериозно увеличение на протоколите, които ще се нуждаят от анализ на несъответствията от страна на ЦИК и съответно отразяване в актуализираната база данни.

Именно затова предупреждават ЦИК, че  заложените времена за компютърна обработка на изборните резултати ще бъдат практически неизпълними както в пунктовете в РИК, така и в този към ЦИК, дори и след предприетите допълнителни мерки за оптимизация на процесите и значителното разширение на експертния и технически ресурс, който ще бъде осигурен от тяхна страна.

"Изброените по-горе обстоятелства са извън контрола и компетенциите на „Информационно обслужване“ АД като изпълнител на компютърната обработка", завършват от там.