Информация от Пожарната: над 1000 сигнала в нощта на бедствието в Пловдив
2

Информация от Пожарната: над 1000 сигнала в нощта на бедствието в Пловдив

Евакуирани пациенти в болници и 120 деца от Дома на културата, помогнато е на 4 бременни жени

На 02.06.2019 г. към 18.00 ч. на територията на гр. Пловдив заваля интензивен дъжд. Първият сигнал за наводнени помещения е получен в 18:15 ч., след което започват да постъпват сигнали от всички райони на града. С приоритет се обслужваха сигналите получени от болници и бедстващи хора, съобщиха от Пожарната в Пловдив. 

Същевременно имаше и няколко сигнала за пожари - лек автомобил и склад. Извикани са по един екип от РСПБЗН Стамболийски и РСПБЗН Карлово. Събран е и свободен личен състав от районните служби в гр. Пловдив. Общия брой на екипите на терен РДПБЗН Пловдив 20 екипа-60 пожарникари, ДФ 112 Пловдив 2 екипа- 6 човека, ЦСМП Пловдив 3 екипа-6 човека, РУП Пловдив 25 екипа-50 полицаи, EVN 10 екипа-20 човека, ВиК 4 екипа-12 човека. Приблизителен брой на получените до момента произшествия са около 1 000 бр.

Наводнените болници са: „Медлайн“, „Паркхоспитал“, „Физиомед“, ВМИ „Свети Георги“, болница „Паркхоспитал“. Били са евакуирани болни хора от бившата Окръжна болница. Оказана е помощ и са евакуирани бедстващи 120 деца от дом на културата „Борис Христов“, които първо са настанени на горните етажи и след това евакуирани от сградата. Над общо 30 човека с малки деца са изведени от бедстващи автомобили. Оказана е помощ на четирима инвалиди, самотно живеещи в наводнени жилищни сгради. Оказана е помощ на 4 бременни жени, които са изведени от наводнени автомобили. 

Около 21.00 ч. два екипа заминават за пожар на открита площ с горящи полиетиленови отпадъци, опаковки и друг материал, който вероятно се е самозапалил при контакт с вода. Обектът се намира в обект до подстанция на ЕВН 400/110 kV. Пожарът е локализиран и погасен за около час и половина.  

Отводнено е подземно помещение на сградата на НКЖИ-гарово управление „Пловдив“ с комуникационна апаратура, сградата на областната администрация на област Пловдив, подземно помещение с линеен ускорител в Онкодиспансер база №2 в кв. „Кичук Париж“, склад за готова продукция на хлебозавод „Хебър“ в кв. Кичук Париж, МОЛ „Пловдив Плаза“,  помещения в МБАЛ „Св.Иван Рилски“, където водата е около 30 см., наводнени пешеходни подлези до Централна гара и до Пловдивски университет, Кепитъл Сити Център“ на бул. „Христо Ботев“ в подземен гараж с много автомобили в него.
Около 23.30 ч. пристигат придадените сили и средства от РДПБЗН-Кърджали и СДПБЗН, които веднага се включват в отводняването на наводнените обекти – подлеза на централна гара и паркинг с много автомобили на „Паркове и градини“. Единия екип на СДПБЗН отводнява избени помещения и подземни гаражи на ул. „Светла“ с над 1,5 м. вода. Другия екип отводнява подземни гаражи на бул. „Христо Ботев“ 83.
В 00.50 ч. започва отводняване за наводнени подземни помещения в Детски център за деца с увреждания в кв. Столипиново, ул. Липник 5. Поради това, че шумът на помпите могат да събудят децата екипът ще започне отводняване утре сутринта,  отводнен е Център за настаняване на деца от семеен тип, ул. „Лудогорие“ №10А, ЖК „Тракия“, ул. „Найчо Цанов“ №11 в подземни помещение в „Бизнес хотел“. Водата е около 1 метър. Към 00.00 ч. произшествието е приключено.

лед 00.00 ч. екипите започват да се пренасочват към обекти в жилищни сгради – изби и подземни гаражи с над 1 метър вода.

На бул. „Христо Ботев“ 99 са отводнени 3 жилищни кооперации с над метър вода в избените помещения. Електро захранването им е спряно заради водата.
Общия брой на произшествията обработени от екипите на ПБЗН и ДФ 112 Пловдив е 80 бр.

Снимки: I see you KAT Пловдив, Забелязано в Пловдив

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.