Инфлацията през август нарасна с 2.9% на годишна база, показват данни Националния статистически институт (НСИ). Спрямо юли 2019 г. увеличението е 0.1%, а от началото на годината – 2.1%. Средногодишната инфлация за периода септември 2018 - август 2019 г. спрямо периода септември 2017 - август 2018 г. е 3.2%.

За периода юли-август най-голямо увеличение на цените на стоките и услугите има в групата на ресторантите и хотелите или 0.6% нагоре. След тях се нарежда здравеопазването, което е поскъпнало с 0.5%. Трети са хранителните продукти и безалкохолни напитки (0.4% ръст), следвани от групите жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (0.2%); жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома (0.2%) и развлечения и култура (0.2%). Най-малък ръст има при алкохола и тютюневите изделия (0.1%), а при транспорта, съобщенията и образованието няма промени спрямо предходния месец. Цените на дрехите и обувките са се смъкнали с 3.3% като след тях се нарежда групата разнообразни стоки и услуги с 1% спад.

Зелето, ябълките и цитрусовите и южни плодове са поскъпнали най-много

със съответно 6.6%, 4.7% и 3%. След тях са зрелият чесън (2.9%), каймата (2.1%) и месото от едър рогат добитък (1.9%). Ръст има и при минералната вода (1.7%), нискомасленото прясно мляко и кафето (1.5%), яйцата, плодовите сокове и зрелият боб (1.4%), лещата (1.3%) и газираните напитки, оризът (1.2%) и доматите (1%). По-нисък ръст на цените има при прясната и охладена риба и солта (0.9%), солта и пълномасленото прясно мляко (0.8%), киселите млека (0.7%), белият хляб, чаят и млечните масла (0.6%). Хлябът „Добруджа“ и трайните колбаси са поскъпнали с 0.5%, а брашното, сиренето и виното с 0.4%. Краставиците и ракията са поскъпнали с 0.3%, а месото от домашни птици и захарта с 0.2%. При малотрайните колбаси и кашкавала увеличението е 0.1%.

Дините и пъпешите са поевтинели с 15.3%,

а след тях са зрелият лук и други пресни зеленчуци като зелен фасул, тиквички и патладжан със съответно 13% и 13.3% спад в цената. Четвърти са картофите (6.9%), които изпреварват кореноплодните зеленчуци (5.5%), сладоледа (1.8%), бирата (1.5%) и олиото (1%). Изварата (0.6%), оцетът (0.5%), зърнените закуски (0.4%), маргаринът (0.4%), сушените зеленчукови подправки (0.4%), тестените закуски и пици (0.3%), типовият и ръжният хляб (0.2%) и гъбите (0.1%) също са поевтинели.

В групата на нехранителните продукти и услуги най-много е поскъпнал въздушният транспорт (9%),

препаратите за почистване на съдове (1.8%), мебелите (1.4%) и хладилниците (1.1%). Дървата и услугите по краткосрочно настаняване са нагоре с 0.9%, канализационните услуги с 0.8%, а пакетните услуги за почивка и туристически пътувания - с 0.7%. След тях са бойлерите (0.6%), персоналните компютри (0.5%), услугите за обществено хранене (0.5%), моторните и смазочни масла (0.4%), въглищата (0.4%) и готварския печки (0.4%). На предпоследно място са цигарите, водоснабдяването, метана за ЛТС и вестници с 0.3% ръст, а услугите за пречистване на водата и градинарството са с с 0.2% нагоре.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление на цените при: облекло - с 2.4%, обувки - с 5.1%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 1.6 и 0.7%, климатични инсталации - с 1.0%, прахове за пране - с 1.1%, автомобилни гуми - с 0.9%, дизелово гориво - с 0.4%, автомобилен бензин А95H - с 0.4%, автомобилен бензин А100Н - с 0.6%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 2.7%, мобилни телефонни апарати - с 0.4%, телевизори - с 1.6%,продукти за лична хигиена - с 3.2%, козметични продукти - с 2.5%, автомобилни застраховки - с 1.7%, и други. През август 2019 г. цените на лекарствените продукти са се увеличили с 0.7%, а цените на лекарските и на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Продаваме колата само с оценка от застраховател (ТЕМАТА)

Покупко-продажбата на автомобили вече става само след представена оценка на возилото от лицензиран застраховател. В документа трябва да бъде посочена данъчната оценка на колата, която е изготвена от застраховател или брокер. Самата оценка пък се изчислява по немската система „Шваке“, която се ползва и за изчисляване на застраховки „Каско“.

Fibank раздаде ежегодните си награди "Най-добра българска фирма"

За осма поредна година Fibank връчи наградите в конкурса "Най-добра българска фирма". Традицията на банката цели да мотивира конкурентоспособността и иновативността на българските фирми, показвайки успешните бизнес модели в страната.

Длъжници на хазната с по-малко от 30 бона зад граница

Кабинетът одобри редакция на Валутния закон, с която се приемат някои промени по отношение на изнасянето на валута от страната. Длъжници на държавата, които имат неплатени борчове, няма да могат да напускат страната с повече от 30 000 лв. в себе си. Митничарите ще получават по служебен път информация за длъжниците и когато засекат такова лице, ще му правят щателна проверка.