Инфлацията изпреварва ръста на икономиката

Растат рисковете от задържане на потребителското търсене

Инфлацията изпреварва ръста на икономиката

Скъпотията обезценява парите

Инфлацията изпреварва ръста на икономика, което е тревожна тенденция, каза за „Монитор“ икономистът Румен Гълъбинов. “Продължи ли тя повече от две тримесечия, тогава вече има риск от стагфлация, а ние вече сме в първия подобен период от време, то и рисковете за страната са големи. При това положение, че икономиката връща по-малко добавена стойност, отколкото инфлацията изяжда“, поясни той.

„При стагфлация освен че парите се обезценяват, по-бързо се увеличават и рисковете от нарастване на безработицата, защото


бизнесът е принуден да оптимизира разходите

като един от начините е да се съкращават работници и служители. През ноември ще стане ясно вероятно, че повече са освободените от работа, отколкото новонаетите. Една от причините за намалената бизнес активност са високите цени на тока за бизнеса, а също и увеличаването на другите производствени разходи. Стагфлацията носи също така и намаляване на потребителското търсене. През лятото имаше ръст и дори преизпълнение на бюджетните приходи. Вероятно в един момент може да се достигне до задържане на търсенето и падане на потреблението, освен ако държавата не налее допълнително помощи и субсидии за домакинствата и фирмите. Понижаване на потреблението би намалило съвсем шансовете от бързо възстановяване на икономиката. Сега прогнозите са за ръст за годината от 0,4% на БВП, което е в рамките на статистическата грешка и може да се върне рецесията от 2020 година“, смята Гълъбинов.

Според него при това положение


хората с повече пари и имоти се чудят какво да правят


По думите му продажбата на имот при високия пазар ще им донесе още средства в наличност, но след това ще търсят алтернативи на инвестирането им в начинание, което да ги увеличи, но не в депозити, защото там лихвите са нулеви или дори отрицателни. „Алтернативата е да се влагат спекулативно пари на борсата или в криптовалути, но затова се изисква добра подготовка, защото рисковете там са големи“, смята икономистът. Той припомня, че дори и инвестицията в скъпа кола в момента е проблемна и не може да стане бързо, защото производителите не могат да изпълняват поръчките бързо заради пандемията и се чака три или шест месеца. Той смята още, че в условията на продължаваща пандемия пък едва ли хората с пари у нас ще тръгнат да инвестират скоро в нови проекти. „Все още инвестиционният климат не е много благоприятен. Затова и спасението е да се вземат съответните


мерки за привличане на външни инвестиции


което пък ще стимулира и българският бизнес да е по-смел във влагането на пари. Тези мерки са много, като наистина от решаващо значение е да има върховенство на закона. Не по-маловажно е и да има улеснени процедури за инвеститорите, а не те да затъват в джунглата на бюрокрацията“, смята той. Според него големият брой чиновници у нас е хранителна среда за корупция на ниското ниво, която също много тормози инвеститорите.


БНБ очаква до месеци връщане до нивата преди пандемията


Българската народна банка (БНБ) очаква в близките месеци ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до нивата отпреди пандемията. Това се вижда от прогнозата на институцията, записана в редовния тримесечен "Икономически преглед", цитиран от БТА.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. банката очаква външното търсене на стоки и услуги да нарасне значително на годишна база в съответствие с международната конюнктура, както и като ефект от ниската база през съответните периоди на предходната и на текущата година.

Основно допускане на експертите на БНБ при изготвянето на прогнозата, свързано с развитието на пандемията от COVID-19, е, че негативните макроикономически ефекти от противоепидемичните мерки в страните от еврозоната ще са ограничени заради постепенното адаптиране на поведението на икономическите агенти към тях.

През четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г. БНБ очаква излишъкът по общото салдо на текущата и капиталовата сметка в процент от БВП да се повиши спрямо края на 2020 г. Основно влияние за това ще имат увеличението на излишъка при търговията с "други услуги", при които се прогнозира продължаване на наблюдаваната от началото на годината тенденция, както и очакваните по-високи нетни приходи от услуги, свързани с пътувания.

Предвижданото постепенно възстановяване на инвестиционната активност, положителните перспективи за пазара на жилища и запазващите се ниски нива на лихвените проценти ще благоприятстват растежа на кредитирането за частния сектор, пише в анализа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.