0

К андидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат в Шумен Любомир Христов спечели в неделя балотажа срещу опонента си от БСП Венцислав Венков. Фотофиниш определи новия обитател на кабинета на "Славянски" 17, а Христов изпревари кандидата на социалистите със 77 гласа.

Кандидатът на ГЕРБ за втори кметски мандат в Шумен Любомир Христов спечели в неделя балотажа срещу опонента си от БСП Венцислав Венков. Фотофиниш определи новия обитател на кабинета на "Славянски" 17, а Христов изпревари кандидата на социалистите със 77 гласа.

За новия стар кмет са гласували 12 538 души или 48,57 процента от всички, които са застанали пред урните на втория тур. Бившият журналист и екс областен управител Венцислав Венков е само на 3 десети зад победителя с 48,27 на сто от неделния вот.

Малката разлика не е нещо ново за Шумен. През 2007 година тогавашният кандидат на ГЕРБ Веселин Златев и на БСП Красимир Костов изравниха в предпоследната секция резултата и сведоха разликата помежду си до нула гласа. Тогава развръзката дойде от секцията в село Мадара. Там БСП спечели с 52 гласа и Костов стана кмет и управлява Шумен в продължение на два мандата. Близо година се точиха съдебни дела по жалби на кандидата на ГЕРБ, но те не доведоха до никакъв резултат.

53 гласа натежават и за избора на новия-стар кмет на Община Каспичан Милена Недева. Недева имаше зад гърба си два мандата като кмет на ГЕРБ, но вътрешнообщински преврат при номинациите в Каспичан я остави на второ място. Вместо смятаната за успешна кметица местната структура издигна Юлия Вълчева Добрева-Петрова. Недева се яви на изборите като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, стигна до балотаж, побеждавайки кандидатурата на БСП, а в неделя спечели и кметското място с 53 гласа повече от официалния кандидат на партията си. Няма информация Недева да е прекъсвала партийния си стаж в ГЕРБ.