Инерком пусна жалба във ВАС срещу решението на КЗК за сделката с ЧЕЗ

Инерком пусна жалба във ВАС срещу решението на КЗК за сделката с ЧЕЗ

Инерком България депозира жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията от 19 юли 2018 г, с което на компанията бе забранено да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, съобщиха от купувача.

„Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС“, обясни Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на Инерком България.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани покупката на активите на CEZ Group от "Инерком Груп", образувано производство по сделката в края на миналия месец. В процеса на проучване е било установено хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата на пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, отбелязват от КЗК. Според антимонополният орган има опасност сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ България, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор.

От началото на годината договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно. Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.