Индивидуалисти на инат

Индивидуалисти на инат

Българинът е индивидуалист. Той не се вслушва в препоръките, като цяло не спазва разпоредбите, та било то и заповеди на министър. Пренебрегва всякакви указания, дори тези, които се отнасят до собственото му здраве. И не ги спазва, защото е твърдо убеден, че е експерт по всичко и ничии аргумент, дори на специалист, не може да го разубеди в собствената му експертност.

Примери за инат, колкото щеш от времето на извънредното положение та чак досега. Когато нашенецът си науми, че ще прави точно обратното, защото знае повече от епидемиолозите, няма сила, която да го спре да тръгне дори срещу собственото си здраве, дори да е с риск за неговия живот.

Спомнете си само колко собственици на квартални магазинчета сте видели по време на извънредното положение да ви подават храната без ръкавици. Или пък с една и съща ръка, макар и в ръкавица да връщат и рестото, и да държат ножа, с който решат сиренето.

Спомнете си колко пъти ви се е искало да се обадите да дойдат и да ги проверят, но не сте знаели къде да сигнализирате.

Спомнете си колко пъти сте правили забележка на въпросните продавачи поне да не пускат повече от двама купувачи и то с маски, защото пускаха и без маски, в бакалийките си. И колко пъти получавахте в отговор само смразяващ поглед, а от някои и наглата реплика: „Ако го върна заради маската, няма да ми влезе повече. Лесно е да се гледа отстрани. Едва свързваме двата края“.

Лично аз получавах такива отговори, което говори само за едно, че нашенецът дава и здраве, че и живот, само и само да влезе някой и друг лев в чекмеджето му.

При проверки за по-малко от месец инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, от 6 до 29 май, направиха 4102, като 108 от тях са по сигнали и жалби на граждани. Съставени са 32 акта, издадени са 661 предписания. Затворени са и 4 заведения за хранене.

Мнозина смятат, че коронавирусът си е отишъл и могат да живеят така, както преди пандемията. Случаите и на COVID-19 в България, и в Eвропа обаче показват точно обратното – инфекцията все още е налице. И тя няма да си отиде, ако не съдействаме за това. Не случайно, колкото и някои да се присмиват на заместник – началника на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев, той е прав: Трябва да се спазват трите Д. Това означава дистанция, дезинфекция, дисциплина.

Всяко нарушаване на изискванията създава предпоставки за нови огнища като в Сърница, Изгрев, Доспат.

Ако не ви е жал за собственото си здраве и живот, помислете за своите близки, които обичате. Нима искате те да станат жертва заради вас?!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.