0

Н ад 300 крокодила ще бъдат преместени в Индия, за да се освободи терен за терминал за хидроплан. Целта е да се осигури превоз за туристите, стичащи се към страната, за да посетят най-високата статуя в света, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Над 300 крокодила ще бъдат преместени в Индия, за да се освободи терен за терминал за хидроплан. Целта е да се осигури превоз за туристите, стичащи се към страната, за да посетят най-високата статуя в света, съобщава ДПА, цитирана от БТА.

Високата 182 метра Статуя на единството се издига на брега на река Нармада в близост до язовир. Управата на щата Гуджарат окачествява като важна туристическа дестинация паметника, който е двойно по-голям от Статуята на свободата в Ню Йорк.
Статуята на единството отдава почит към Сардар Валабхай Пател - ключова фигура в борбата за независимост на Индия и неин първи вътрешен министър. Паметникът беше открит на 31 октомври миналата година. Достъп до него обаче има само с автобус от главния град на Гуджарат, Ахмедабад, който се намира на около 200 километра. С цел да се окуражи туризмът, са одобрени маршрути за хидроплан.


За да бъде изграден терминал, е започнало прочистването на езерце в близост до язовирната стена Сардар Саровал. Обитателите му от застрашения и защитен вид Индийски крокодил ще бъдат "устроени" с нови домове.
От Министерството на околната среда, горите и климатичните промени казват, че преместването на животните е започнало, като за целта няма поставен срок, както и че към тях се отнасят по-възможно най-добрия начин.
Местни природозащитници обаче негодуват срещу "лишената от мисъл" акция. "Трябваше да измислят начин да изградят терминал, без да нарушават спокойствието на крокодилите", казва Джитендра Гавали.