Индексът на заетостта на едногодишен връх

Индексът на заетостта на едногодишен връх

Индексът на заетостта у нас се повиши през февруари до 102,1 пункта от 101,8 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от март 2020 г., когато първата коронавирусна вълна доведе до въвеждане на строг локдаун и в нашата страната. В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, също бележи повишение през февруари както в рамките на целия ЕС (до 91,9 от 90,2 пункта), така и в еврозоната (до 90,9 от 89,1). Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък.

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобриха през февруари по-силно от очакваното благодарение на по-голям оптимизъм в индустрията, сферата на услугите и сред потребителите. ЕК отчета подобно подобрение на бизнес и потребителските нагласи и в нашата страна през втория месец на 2021 г.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, се повиши през февруари до 93,1 пункта от 91,2 пункта през януари. Съответният индекс за еврозоната пък нарасна до 93,4 от 91,5 пункта при осредни очаквания на финансовите пазари за по-слабо повишение до 92,0 пункта.

Подобряването на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната е водено от по-нататъшно засилване на доверието в индустриалния сектори и от изненадващо засилване на доверието в сферата на услугите при влошаване в търговията на дребно.

Индексът на потребителското доверие за еврозоната се повиши през февруари до -14,8 от -15,5 пункта през януари, а за целия ЕС до -15,7 от -16,5 пункта.

Аналогичният индекс на икономическите нагласи в България също нарасна през февруари до 83,5 пункта от 81,1 пункта през януари, когато се повиши за пръв път от септември 2020 г.

През февруари проучването на ЕК отчита обаче влошаване на нагласите в промишления сектор на нашата страна (понижение на съответния индекс до -9,2 от -8,8 пункта месец по-рано), но при рязко подобрение в сферата на услугите (до -16,6 от -22,8 пункта), както и повишение в търговията на дребно (до -1,9 от -3,3 пункта) и в строителството (до -15,2 от -19,8 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България се подобри през февруари до -30,9 пункта от -31,8 пункта през януари, нараствайки за втори пореден месец от декемврийското дъно от -32,5 пункта (най-ниско ниво от юли 2020 г. насам).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.