Индекс на щастието: България пред Великобритания, САЩ и Швеция
2

Индекс на щастието: България пред Великобритания, САЩ и Швеция

В класация на страните по щастие България е по-напред от Великобритания, САЩ и Швеция. Това показва новото издание на индекса 2019 г., който се изготвя от икономиста Стив Ханке и класира 95 страни в света по скалата щастие - нещастие.

В България проф. Ханке е известен като Бащата на валутния борд. Икономистът обяви резултатите от Индекса за 2019 г. в американското издание nationalreview.com.

Индексът се конструира от данните за безработица, инфлация, лихви по кредитите, както и от процентната промяна на БВП на глава от населението. За класацията си Ханке е ползвал данни на Икономист интелиджънс юнит, МВФ и Световната банка.

Според тях от 95 страни в света България е на 24-о място по щастие с резултат 7,9. По-назад са Великобритания (9,1, по-високият резултат означава по-нещастна страна), Норвегия (9,2), САЩ (9,6), Франция (9,7), Швеция (10). Още по-назад са страни като Румъния (11), Канада (10,9), Естония (11,7), Испания (14,9), Русия (17), Гърция (19,5). Най-щастливите страни според индекса са Япония (3,2), Унгария (3,4) и Тайланд (3,7). Германия е девета с резултат 5,3. Най-нещастни са Венецуела, Аржентина, Иран, Бразилия и Турция.

Според методологията на Ханке по-щастливи в икономически план са страните, където икономическият растеж е висок, инфлацията и лихвите са ниски, безработицата - също. Ханке подчертава, че в крайна сметка тези показатели водят до извода къде по света хората са по-щастливи и къде - по-нещастни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.