0

Л уксозен многоцветен албум с близо 30 творби на починалия преди 9 години художник  и сценограф Любомир Цакев представи старозагорската художествена галерия в сътрудничество с държавния куклен театър в Града на липите, чийто директор е бил майсторът на четката в периода от 1982-а до 1996-а, когато  инсулт  сковава дясната половина на тялото му.

Луксозен многоцветен албум с близо 30 творби на починалия преди 9 години художник  и сценограф Любомир Цакев представи старозагорската художествена галерия в сътрудничество с държавния куклен театър в Града на липите, чийто директор е бил майсторът на четката в периода от 1982-а до 1996-а, когато  инсулт  сковава дясната половина на тялото му.

Албумът получиха първите посетители на изложбата, където са събрани 50 творби от различни периоди: картини, кукли, сценографски решения, плакати за пиеси и опери, ескизи и няколко акварели от времето, в което Цакев успява да пребори страданието и да започне да рисува отново, но с лявата ръка. Директорът на галерията, проф. д-р Марин Добрев припомни, че в най-новата ни история това има аналог само с гениалния Златю Бояджиев, който преживява инсулт на 48-годишна възраст и до кончината си създава множество талантливи работи в съвсем различна от предходната стилистика.

Близо 7 години е продължило преборването с парализата при родения на 24 октомври 1940 година в малкото градче Елхово Любомир Цакев, който е сред най-талантливите ученици на сценографа проф. Георги Каракашев. Студентът съчетавал уроците в Художествената академия „Н. Павлович“ с чиракуване при арх. Иван Цонев в ателиетата на ЦДК-София. Над 70 са пиесите, за които е подготвил декори и кукли, някои от тях и до ден днешен са ненадминати по колорит и продължават да предизвикват възторг в малките зрители, коментира директорът на културния институт  с над 6 – десетилетна история Дарин Петков. Той припомни, че по идея и с активното участие на Цакев е създаден уникалният часовник на фасадата на театъра с пеещи кукли през вече далечната 1980-а.

На пръстите на едната ръка се броят самостоятелните изложби на художника въпреки многобройните, създадени от него творби. Предпоследната е през лятото на 2007-а в Града на липите, където са представени акварели от периода, в който се е усамотил в Хасково и рисува с лявата ръка. Следва още една преди кончината му на 17 февруари през 2012-а.

Сегашната изложба и албумът с малка част от работите му са нашият дълг към Любо, сподели видимо развълнуван проф. Добрев и припомни, че творецът е бил дълго време и председател на художествения съвет при местната група на СБХ. Носител е на множество награди, негови кукли се съхраняват в специалния музей на световноизвестния театър на приказките в Санкт Петербург. Сред творбите в експозицията е намерила място и черно-бяла фотография на Любомир Цакев правена в Париж при първото посещение на старозагорските кукленици там с една от пиесите, на която той е сценограф.На нея художникът е „хванат“ в състояние извън „мира сего“, както го определят приятелите му –вглъбен и търсещ ново и ново решение за поредната класическа творба за деца.