IN MEMORIAM: Отиде си Евгени Диков

IN MEMORIAM: Отиде си Евгени Диков

Членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков е починал от COVID-19 след кратък престой в болница, съобщи "Правен свят".

Евгени Диков бе един от най-уважаваните следователи в страната, който се ползваше с огромно уважение и авторитет от всички свои колеги, както като професионалист, така и като човек.

Диков бе единствена номинация за член на ВСС на своите колеги следователи и първият избран изобщо съдебен кадровик в настоящия му състав. Диков получи доверието на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас.

Евгени Диков е роден на 20 февруари 1955 г. в Луковит. Завършва право в Софийския университет през 1979 г. Влиза в съдебната система през 1981 г. като съдебен изпълнител. Впоследствие е прокурор в Районна прокуратура-Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в Районна прокуратура-София. От 1991 г. е заместник-градски прокурор на София. Между 1992 г. и 2003 г. е адвокат. От 2003 г. до 2006 г. е следовател, а след това е прокурор във Върховна касационна прокуратура. От 2013 г. е временно изпълняващ длъжността градски прокурор. В периода 20 декември 2013 г. – 6 декември 2017 г. е ръководител на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването, след което е избран за член на ВСС.

„Монитор“ изказва съболезнования на семейството и близките му!

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България изказват искрените си съболезнования на близките и приятелите на Евгени Диков по повод внезапната му кончина, съобщиха оттам.

"Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост.

В последните години той бе член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), но преди това почти цялата му кариера премина в редиците на прокуратурата. Четири години Евгени Диков бе и ръководител на Националната следствена служба.

За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание. 

Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината.

 Светла му памет!", пише в съболезнованието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.