Имунологът доц. Велизар Шиваров: Тези, които се ваксинират, ще помогнат индиректно на нежелаещите да го правят

Имунологът доц. Велизар Шиваров: Тези, които се ваксинират, ще помогнат индиректно на нежелаещите да го правят

Апелирам за лична отговорност на всеки

Иминузациите срещу COVID-19 са безопасни за болните с хематологични заболявания, казва експертът

- Доц. Шиваров, какво е важно да знаят хората, за да са по-уверени в полезността на ваксината срещу коронавируса?

- Ваксините срещу коронавируса, които ще бъдат внесени у нас, са минали през всички проверки на качеството и ефикасност, имат медицински сертификати за това, те са шансът за населението да реши въпроса с тази пандемия.

- Какъв би бил имунният отговор на онкоболните и болните от левкемия?

- Всички хора със злокачествени заболявания и в частност болните от левкемия имат понижена имунна система. Клетките на имунната система при този тип заболявания са потиснати, защото са заети от левкемични клетки, които са функционално негодни. При лечението им се убиват клетките на левкемия, но се убиват и здравите клетки. Когато човек с такова заболяване бива ваксиниран, има голям шанс той да не образува адекватен имунен отговор, рискът за него е да няма имунен отговор. Това не се случва при всички, но при някой ще е факт. Когато човек има потиснат имунитет, не е хубаво да се правят живи ваксини, те са противопоказани, само че първите 2 ваксини, които идват в България срещу коронавируса, не са такива. Тези ваксини могат да бъдат поставени на хора с компрометиран имунитет, защото няма да предизвикат заболяването.

- Това означава ли, че са безопасни за болните от левкемия?

- Да. Няма да насърчат левкемията, нито раковото заболяване, по този начин не биха застрашили болните.

- Преди обаче да решат дали да се ваксинират хората с компрометиран имунитет, не е ли важно да са ваксинирани медиците и персоналът в болници, тези, които имат контакт с тези болни?

- Според мен това е задължително, хората, които се грижат за болните с хематологични заболявания, също трябва да се ваксинират, за да запазят живота на тези болни.

- Важно ли е да има повече информационни кампании за ваксините, за да може хората да са наясно с всичко, което ги интересува или ги притеснява?
- Със сигурност е важно да има информационни кампании, не знам каква е информационната стратегия на здравно министерство, но е важно всички ние, лекарите, също да информираме обществото и чрез вас медиите. Ваксината ще спаси много хора и това трябва да е ясно обяснено на обществото. Всяка подробност на ваксината обаче изисква специфично познание, утвърдено с научни методи, всички ние, които знаем за нейния състав и вид, сме уверени в нейната безопасност.

- Да, но вие сте медик имунолог, нормално е да имате повече информация?

- Вижте така е, но всяко лекарство минава през одобрение от Европейската комисия за лекарствата и никой не би направил компромис с качеството. Не всеки може да бъде специалист по всичко, именно затова трябва да се доверим на тези, които разбират. Ваксините не са задължителни и всеки може да прецени риска и да избере дали да се ваксинира или не. Ако обаче откаже да се ваксинира, не би трябвало да предявява претенции към обществото и към здравната система, още повече че ваксината е безплатна. Здравето е лична отговорност и всеки е добре да се замисли над това.

- Учителите, които биха се ваксинирали, са доста нисък процент, голяма част от тях са в рисковата възраст, защо според вас е така?

- Това за мен е притеснително, това са хора, които са уязвими. Лекарите и учителите дадоха не малко жертви и не виждам рационално обяснение защо избират да рискуват.

- Вие сте имунолог, ваксината би ли подсилила имунитета на човека и за колко време?

- Ваксината за коронавирус предизвиква специфичен имунен отговор към една част на вируса. Начинът, по които е направена ваксината, позволява да се изгради Т клетъчен имунитет, втората доза на ваксината засилва имунния отговор и осигурява поне от 3 до 6 месеца високи нива на антитела, което означава, че пази човека.

- Естественото преболедуване изгражда ли такъв тип антитела, както ваксината?

- При естественото преболедуване никога не е сигурно, че тези антитела са насочени срещу вируса и са достатъчни, за да пазят човека. Ваксината е единственото средство, което да гарантира имунния отговор, за да може да се предпазим от този вирус.
 - Всеки човек има различен имунен отговор, възможно ли е човешкият организъм да реагира на тази ваксина и как?

- От имунологична гледна точка ваксината е издържана, данните, които имаме до момента, са, че имунният отговор е много сполучлив.

- Създава ли коронавирусът траен имунитет?
- Всичко, което се случва с имунитета поради среща с определен причинител, се нарича имунологична памет, независимо дали към вирус или бактерия. При COVID-19 вероятно се изграждат достатъчно голям брой протективни антитела. Изгражда се и клетъчна памет. Дали срещналите се с него ще се разболеят или не отново, зависи от това колко силна е тази клетъчна памет.
- Преболедувалите трябва ли да се ваксинират и колко време след като са преборили COVID трябва да стане това?

- Колко време след боледуването е добре да се постави ваксина все още не се знае, все още няма данни, аз бих казал, ако човек е преболедувал много скоро, да изчака няколко месеца, хора обаче, които са преболедували леко или са били доказани само като носители, е добре да се ваксинират в момента, в който ваксината е достъпна. При ограничен брой на началните дози е хубаво да отиват там, където ще имат най-голям ефект, тоест за тези, които все още нямат никакъв имунитет. Хората, които се ваксинират, ще помогнат индиректно на тези, които не желаят да се ваксинират.

- Какво ще се случи с неваксинираните, ако преобладават като процент?

- Ами те рано или късно ще го преболедуват, но дали ще е леко или не, никой не може да каже.

- Важно ли е хората в производствата и бизнеса да се ваксинират?

- Да, това е важно, ако работодателите и синдикатите успеят да убедят работещите да се ваксинират, не биха спирали производства, би се работило на пълен капацитет, биха се спестили средства от болнични.

- Ваши колеги започнаха кампания в социалните мрежи за нуждата от ваксинации, какво мислите за това, личен пример ли е на вашето съсловие медици?

- Мога да ги поздравя, това е похвално. Това е правилното поведение, аз смятам, че ако българската медицинска общност е модерна и развиваща се, знае най-добре ползите от ваксините. Най- големите постижения в медицината – това са ваксинациите, в които се влагат огромен научен труд и средства.

- Вие ще се ваксинирате ли?

- Да, при първа възможност, направил съм постъпки за това. За мен и моето семейство, както и за цялото общество ползите ще са големи.

- Трябва ли да се ваксинират деца и на каква възраст?

- В клиничните проучвания до момента са включени лица над 16 години, може би част от компаниите правят проучвания и върху деца, но това са мои предположения.

- Мерките срещу коронавируса достатъчни ли са и при колко процента ваксинирани бихме могли да кажем, че няма да има нужда от мерки срещу пандемията?

- Няма нужда да се налагат по строги мерки, ако досегашните не се спазват или се саботират. Ваксинационният процес ще отнеме време, така че трябва да бъдем отговорни, да мислим за околните. Защото често хората носят маски неправилно, влизат да пазаруват по този начин, рискуват освен да заразят себе си, да заразят и останалите, така че апелирам за лична отговорност. Колкото и да е тежка една пандемия тя отшумява за не повече от година и половина, нека се замислим, че има хора преживели по две световни войни продължавали по няколко години.


ВИЗИТКА:

- Доц. д-р Велизар Шиваров е завършил медицина в Медицинския университет в София през 2003 г.

- Притежава докторска степен по имунология (2011), магистърска степен по онкология (2014) и специалност по клинична имунология (2011) и хематология (2018)

-Провел е обучение в някои от водещите чуждестранни университети и институти като Kyoto University (2006-2008), EMBL (2009), Yale University (2011-2012), Ulm University (2012-2014), INSEAD (2015), Harvard University (2016-2017) Носител е на награда Translational Research Training in Hematology на Европейската и Американската асоциация по хематология и на Голяма награда за млад учен „Питагор“на МОН за 2014 г.

-През периода 2012-2014 г. е член на Научния комитет по лимфоидни неоплазии на Американската асоциация по хематология
Научните му публикации са с общ импакт фактор над 100. Притежател е на три малки български патента. Рецензент е за повече от 10 международни научни списания

-Изследователските му интереси са в областта на молекулярната биология на B-лимфоцитите и на молекулярната биология и диагностика на хематологичните неоплазии


- Завеждащ Клиничната лаборатория в болница „Софиямед“


-Университетски преподавател е

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.