Имунизират извънредно срещу морбили в ромския квартал в Пазарджик

Имунизират извънредно срещу морбили в ромския квартал в Пазарджик

Децата на възраст от 13 месеца до 8 години, които живеят в ромския квартал“ Изток“ в Пазарджик, ще бъдат имунизирани повторно срещу морбили.

Целта на допълнителните имунизации, които ще се проведат и в Пловдив, Сливен, Монтана и Бургас, е да се сложи още една бариера пред разпространението на морбили, уточняват от здравното министерство. Идеята е да се неутрализира заразата от най-засегнатите области – София и Благоевград, която е пренесена и в съседните, където вече има по няколко случая.

За да се стопира заразяването, като бъдат обхванат деца с пропуснати ваксини. Инспекторите на РЗИ обясняват, че основната група от населението в риск от заразяване са децата до 8-9г. години в ромските общности. От Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от морбили, паротит и рубеола в България 55.4% от заболелите деца от посочената група са с данни за проведена имунизация срещу морбили.

В същото време обаче, когато допълнително се извършат изследвания за наличие на имунитет при уж имунизирани деца, се оказва, че той липсва. Извънредната кампания е за всички на възраст от 13 месеца до 8 годишна възраст от уязвими групи или за тези със затруднен достъп до здравни услуги, фигуриращи в пациентската листа на ОПЛ с 1 доза комбинирана ваксина МПР.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.