„Импровизирай това!“ - тест за актьорска находчивост

„Импровизирай това!“ - тест за актьорска находчивост

Спектакъл, който ще е всеки път различен, се ражда в Сатирата

Пиеса, която никога досега не е била играна и никога повече няма да бъде показана в същия вид, имаше премиера в Сатиричния театър миналата седмица. Приблизително така, с няколко изречения в началото, представи „Импровизирай това!“ актьорът, композитор и музикант Мартин Каров, по чиято идея се роди и всеки път наново ще се ражда забавният спектакъл, подлагащ на тест актьорската фантазия, находчивост и остроумие.

„Импровизирай това!“ няма фиксиран текст и реплики, няма „заковани“ сюжет и герои, няма и режисьор – има само...импровизация

по поискана и подадена от публиката дума

„Импровизирай това!“ е необичайна пиеса, случваща се на момента – със сложни перипетии и завои, неповторими персонажи, взаимоотношения, конфликти и обрати, в една нова споделена реалност“, обяснява Мартин Каров. След кратка теоретична интродукция що е импровизация, започва истинската веселба, в която, заедно с него, на сцената се забъркват мега повратливите млади артисти Кирил Бояджиев, Пламен Великов, Михаил Сървански, Мартин Христов, Деница Даринова, Екатерина Георгиева и Бояна Авджиева.

Импровизационната игра в спектакъла има много лица, като се започне с по-простичкото и негримирано и се стигне до най-сложното. В нашия пример, първо двама от участниците в шоуто развиват комедиен скеч на „плодова“ тема, след като зрител е отговорил на въпроса кой е любимият му плод. Следва интервю с представител на несъществуваща, измислена от друг зрител професия (в случая „подсказвач“), като репликите и на „водещия“, и на „интервюирания“ трябва да започват с буквите от азбуката, следвани по реда им. Този тв формат се сменя с „кризисен дублаж“ на сапунка, при който двойка актьори произнасят, измисляйки ги, репликите на влюбени гълъбчета, докато втора двойка се превъплъщава в тях. После примерно при сигнал „друго“ актьорите моментално трябва да променят съдържанието на разговора, който импровизирано водят. После – да се редуват един по един като нови елементи в пластичните конфигурации, създадени от колегите им в разиграването на определени ситуации... И така нататък, докато се стигне до висшия пилотаж, на който, както се казва, се падат 70% от стойността на зрителския билет: цяла импровизирана

пиеса, която може да трае от 5 до...45 минути

Абсурдни в логиката си диалози отстъпват място на пантомимни етюди и обратно, но на сцената е все така смешно.

Актьорите твърдят, че отделното представление е винаги уникат, а майтапчийските истории се получават всеки път различни и са изненада дори за самите тях. Но има и скептици, които са на мнение, че зад добрата импровизация се крият стабилен смислово-текстови скелет като основа и подставени лица в публиката, които подават „паролата“ за започване на отрепетирани шеги и закачки, а разликите са подробност. Дали е така, навярно ще откриете, ако гледате „Импровизирай това!“ повече от веднъж. Мнозина ще го направят и със сигурност никой път няма да им е скучно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.