Имотите у нас най-евтини за руснаците

Имотите у нас най-евтини за руснаците

През 2020-та средната цена на инвестицията им е била 180 000 евро

Имотите у нас най-евтини за руснаците, сочи допитване на сайта Tranio сред 414 експерти от 35 страни, съобщава Investor.bg.

Средният бюджет, който рускоговорещите купувачи у нас са заделили за сделки през миналата година, е достигнал 180 хил. евро, което превръща България в най-евтината страна за закупуване на инвестиционен имот от руснаци и граждани на страни от бившия СССР. На второ място е Тайланд със среден бюджет от 200 хил. евро. На другия полюс е Австрия, където руснаците са заделили средно 3 млн. евро за закупуване на инвестиционен имот.

Като цяло средният бюджет за сделки на руските инвеститори в имоти във всички изследвани страни се е удвоил спрямо 2019 г. и е достигнал 620 хил. евро. Руските инвеститори


очакват средна възвръщаемост от 5% на година от инвестицията си


Активността на руснаците, които инвестират в имоти у нас, е намаляла наполовина през 2020 г. в сравнение с другите чуждестранни инвеститори, показват още данните от допитването.

57% от анкетираните в България са заявили, че спадът на покупателната способност на инвеститорите заради пандемията е ключовата причина за намаляването на броя на сделките през 2020 г.

Великобритания и САЩ са единствените страни, в които рускоговорещите инвеститори в жилищни имоти са били по-активни през 2020 г., отколкото година по-рано с ръст на сделките от съответно 2,5% и 4%. Значителен спад на инвестиционната активност на руснаците е отчетена също в Австрия (-40%), Италия и Испания (-30%).

Анкетираните обаче наблюдават значително натрупано търсене в някои страни като Германия и очакват пазарът да се възстанови силно след повторното отваряне на границите.


Руснаците купуват имот в чужбина за да вземат гражданство


в съответната страна. Това важи и за България. 71% от инвеститорите в имоти от Русия и ОНД в България са закупили имот, за да придобият гражданство или местожителство, сочат данните от изследването. Следващите две най-популярни причини са запазването или увеличаването на капитала. В глобален план руските инвеститори предпочитат за тази цел да закупуват жилищни имоти, следвани от хотели, търговски площи и парцели.

През 2021 г. две трети от анкетираните (66%) са заявили, че затварянето на граници е основната пречка за инвестициите в недвижими имоти в чужбина. Това е промяна спрямо предходните години, когато прекомерно високите очаквания за доходност са били най-голямата спънка сред руснаците, закупуващи инвестиционни имоти в чужбина.

По време на кризата руските инвеститори не са продавали по-активно имоти в чужбина, казват 80% от участниците в допитването. Обаче продажбите


в Гърция, Турция, Унгария, Грузия, са нараснали със 122% спрямо 2019 г.


Там обаче ключов двигател на сделките е увеличаване на капитала.

През 2020 г. руските инвеститори в имоти в чужбина са влагали капитали освен в жилища и в хотели, търговски площи - магазини, супермаркети, търговски центрове, и терени, подходящи за строителство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.