Имитациите без думата

Имитациите без думата "млечен" на етикета (ОБНОВЕНА)

Сиренето единствено от мляко и с най-малко 40% сухо вещество

В етикетите на храни, съдържащи имитиращи продукти, ще бъде посочено изричано какви са въпросните продукти и ще бъде забранено да се използва думата „млечен“. Това предвижда проект на наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане в петък, съобщиха от земеделското министерство.

Освен това текстовете предвиждат имитациите да се предлагат в обектите

предварително опаковани от производителя

на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти, и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“. В случай че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява, като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

С проекта се въвеждат конкретни изисквания за съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, съобразени с изискванията на международно признатите стандарти за храни. Предлага се изрично наименованието „сирене“ да се използва за млечен продукт със съдържание на сухо вещество не по-малко от 40% и

същото минимално ниво на масленост

в сухото вещество. Съотношението между суроватъчни протеини и казеин в сиренето не трябва да превишава това съотношение в млякото, от което то се произвежда.

Изписани са и изискванията за млечните продукти извара и суроватка. За сметана се използва за млечен продукт, получен чрез коагулиране на обезмаслено мляко, мътеница или суроватка. Предлага се наименованието „сметана“ да се използва за млечен продукт, получен от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини чрез сепариране (отделяне) на мазнината (от 10 до 84 %).

Кисело мляко ще може да се нарича млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация, пише още в проекта и

се посочват културите и общото им количество

в крайния продукт.

Общо наименованията за млечни продукти са 17, като сред тях са още и традиционните за страната ни масло, кашкавал, извара, мътеница, прясно и цедено мляко.

Председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов коментира за „Монитор“ проекта на наредбата и заяви, че много добре е заложено сухото вещество в сиренето да е не по-малко от 40%. „Това предложихме и ние и то е възприето и е чудесно“, каза той и изрази надежда нелоялните практики с оводняването на сиренето да се пресекат навреме, а не както с хидрогенираната палмова мазнина да се чака с години. Николов припомни, че неспазването на стандартите се отнася основно за сирената с цена на дребно под 9 лв. за кило. „Ако някой в Италия започне да продава пармезан на много по-ниска цена, останалите производители, образно казано, ще го замерят с камъни. Произвеждайте каквото искате, но не ги наричайте сирене и кашкавал“, каза още председателят на „Активни потребители“.

Бележки и становища по проекта могат да се изпращат до 19 октомври 2020 г. включително, уточняват от МЗХГ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.