0

И зложба на голямата българска художничка Елза Гоева се открива днес от 18.00 ч. в столичната галерия „Дечко Узунов“ – филиал на Софийската градска художествена галерия на бул. „Драган Цанков“ 24. Експозицията ще може да се види там до ноември.

Изложба на голямата българска художничка Елза Гоева се открива днес от 18.00 ч. в столичната галерия „Дечко Узунов“ – филиал на Софийската градска художествена галерия на бул. „Драган Цанков“ 24. Експозицията ще може да се види там до ноември.

През 2019 г. се навършват 120 години от рождението на един от видните български художници и интелектуалци – професор Дечко Узунов. В художествената галерия, носеща неговото име, екипът на СГХГ за втора година подготвя изложба от програмата „Поколения“, чрез която се опитва да очертае живото присъствие на Дечко Узунов

в творчеството на неговите ученици

За летните месеци да подреди своя изложба е поканена Елза Гоева. Тя е сред онези художници, които са имали възможността да започнат своя творчески път в учебното ателие на Дечко Узунов. Промени в програмата на Художествената академия в периода 1947–1951 г. определят времето от един семестър, в който Гоева да бъде напътствана от професора. Това време обаче се оказва достатъчно да породи у нея дълбоко човешко и професионално уважение към Дечко Узунов.

„Аз съм човек на бързите изпълнения, не мога дългосрочно и на пластове да работя. Почти наведнъж или най-много на два пъти правя една работа“, казва в едно свое скорошно интервю 91-годишната художничка. За изложбата в ХГ „Дечко Узунов“ Елза Гоева е подбрала предимно пейзажи, създадени през последното десетилетие. Портретът също присъства в сбирката. Почитателите на творчеството й ще имат удоволствието

да видят и нови платна от тази година

нарисувани в нейния стил „на един дъх“. Сред тях са „Изгрев“, „Към плажа“, „Без име“, „Мечти“, „Самота“.

Елисавета (Елза) Борисова Гоева е родена през 1928 г. в Болярово, град в Ямболска област. След дипломирането си в Девическото училище в Бургас тя кандидатства живопис и е приета в Художествената академия в София. В периода на обучението й между 1947 и 1951 г. за един семестър е в класа на Дечко Узунов. Елза Гоева завършва висшето си художествено образование при Панайот Панайотов. Годините след обучението й преминават в активно участие в общия художествен живот на страната. Тя излага със свои колеги художници в Москва, Букурещ, Прага, Анкара, Истанбул и др. Самостоятелни изложби започва да представя след 1965 г., когато нейни картини са показани в София. В столицата тя има поредица от изяви (1978, 1986, 2000, 2002, 2005, 2014), като последната й самостоятелна изложба е през 2018 г. по случай нейната 90-годишнина.