0

Н а днешния 18 април отбелязваме Петата неделя на Великият пост. На този ден Светата ни църква отново напомня за монашеския подвиг на Света Мария Египетска, чиито празник се вече отбелязахме на 1 април. На този ден се отбелязва и паметта на Преподобни Йоан и на Свети мъченик Виктор.

На днешния 18 април отбелязваме Петата неделя на Великият пост. На този ден Светата ни църква отново напомня за монашеския подвиг на Света Мария Египетска, чиито празник се вече отбелязахме на 1 април. На този ден се отбелязва и паметта на Преподобни Йоан и на Свети мъченик Виктор.

Преподобни Йоан бил ученик на Свети Григорий Декаполит. Пиел монашеството още като млад млад и израснал под духовно ръководство на своя учител. Когато започнали гоненията срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения, заедно с учителя си Григорий. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград.

Свeти мъченик Виктор бил войник по време на император Марк Аврелий Философ (161-180 г.). Императорът накарал всички войници да дадат в жертва на боговете по едно животно, но християнската вяра на Виктор не му позволила да го направи и той отказал да се подчини. Тогава Светецът бил предаден на мъчения, но останал невредим след всички изпитания.

Чрез силата на молитвите си той победил магьосник, който се отказал от врачуването и станал християнин. По молитвата на светеца внезапно прогледнали ослепели войници.

Младата благочестива съпруга на един от мъчителите, Стефанида, открито прославила Христа след като видяла чудесата на Виктор, за което била прeдадена на люти мъчения.

Имен ден празнуват Виктор и Виктория.