Имен ден празнуват Максим, Агнеса и Валерия

Имен ден празнуват Максим, Агнеса и Валерия

Максим Изповедник бил велик учител на Православието

На 21 януари православната църква почита Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”. Имен ден празнуват Максим, Максимилиан, Агнеса, Валерия.

Преподобният Максим бил роден през 540 г. в Константинопол. Родителите му били знатни и благочестиви и му дали сериозно научно образование. Заради неговия ум и праведен живот, император Ираклий го направил свой съветник..

В историята на Църквата от епохата на Веленските събори и развитието на Православното догматическо учение по време на христологическите спорове през VІІ в. преп. Максим Изповедник се откроява като най-авторитетния богослов и учител, който се изправя смело срещу еретическите заблуди на моноенергизма и монотелитството. Тези нови христологически ереси се отклоняват от истините на православното догматическо вероучение и чрез държавната и политическа намеса на императорския двор сериозно засегнали единството на Църквата и смутили живота на Християнския изток.

В 662 г. преподобни Максим отново бил подложен на кървави изтезания в Цариград, като накрай отрязали езика му и отсекли дясната му ръка, за да не може да проповядва и да пише. После бил изпратени на заточение в Скития (днешна Добруджа) в където починал на през 662 г.

Свети мъченик Неофит бил роден в град Никея, Мала Азия, в благочестивото християнско семейство на Теодор и жена му Флоренция. Била надарен от детство с дар на чудотворство, малкият Неофит удрял с ръката си каменната стена и от нея бликвала вода за пиене. На 15-годишна възраст Неофит бил вече отшелник и живеел в една пещера на планината Олимп в Мала Азия с един опитомен лъв. Негово голямо чудо било възкресението на собствената му майка. Но той особено се проявил като удивителен мъченик за Христовата вяра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.