Имен ден празнува Мартин

Имен ден празнува Мартин

На днешния ден - 14 април почитаме Свети Мартин Изповедник. Имен ден празнуват всички, носещи имената Мартин, Мартина и производните.

По народния календар Мартин и Мартина празнуват на 1 март - според българските народни вярвания Марта е старица, която води пролетта и прогонва зимата, a пo православния - на 14 aпpил.

Свeти Мартин Изповедник, папа Римски бил роден в Тоскана, Италия. Той получил добро образование и станала свещеник в Рим. След кончината на римския папа Теодор през 649 г на мястото му бил избран блаженият Мартин. По това време във Византия все повече и повече се разпространявала ереста на монотелитите

Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641-668) , който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема.

Като научил за постъпката на свети Мартин, император Констнас силно се разгневил: той изпратил в Рим в качеството на негов наместник един военачалник на име Олимпий, за да залови папа Мартин. Но когато Олимпий пристигнал в Рим, се отказал, защото там заварил споменатия събор и градът бил препълнен от духовни и светски лица. Затова той подучил един воин да убие сякаш случайно свети Мартин в църква. Но когато войнът приближил папата, изведнъж неочаквано ослепял.

Тогава императорът изпратил в Рим друг военачалник, на име Теодор.

Една нощ той отвлякъл папата и го откарал на един остров в Егейско море. Там свети Мартин прекарал цяла година, измъчван от глад и лишения от най-необходимото за живот.

След една година откарали свети Мартин в Константинопол и го хвърлили в затвора. Там бил подложена на мъчения и съдебен процес – обвинили го, че иска да започне война срещу царя и затова поддържа връзки със сарацините, подтиквайки ги към въстание, и че той неправилно спазва предадената от отците вяра и хули Пречистата Богородица.и че заема незаконно заемал папския престол.

Накрая Свети Мартин бил качен на кораб и отправен на заточение в Херсон. Тук го измъчвали с глад, лишавали го от всичко необходимо, и така след две години, през 655 г. си заминал при Господа. Святото му тяло било погребано вън от град Херсон в храма на Пресвета Богородица, наричана Влахернска. Скоро неговият гроб започнал да привлича множество народ. Най-разнообразни и многобройни изцеления получавали болните по молитвите на светеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.