Има опасност от засушаване в Северозападна България   8 - 14 ЮЛИ 2019 г.

Има опасност от засушаване в Северозападна България 8 - 14 ЮЛИ 2019 г.

Месец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.

Най-ниска беше средната денонощна температура на въздуха за периода в София 23,5 ºС, а най-висока в Сандански – 27,9 ºС. Средно-денонощни температури на въздуха по-високи от 27 оС бяха отчетени и по поречието на Дунав - Оряхово, Русе и Силистра. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за периода бяха положителни и превишаваха нормата с 2,1 ºС в Пазарджик и с 5,1 ºС във Враца (фиг. 1). Най-топло в сравнение с климатичната норма е беше в Северна България – Лом, Враца, Добрич, Варна, Разград, Силистра, а по-хладно - в Шабла, Пловдив и Пазарджик.

Акумулираните суми от активни температури са от 2087 ºС в Сандански до 1610 ºС в София. Освен в Сандански високи температурни суми са акумулирани в Северозападна България и по поречието на р. Дунав - Свищов, Оряхово, Русе и Силистра, а най-малки в Кюстендил, Казанлък, Карнобат, Добрич и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода със 110 ºС в Сандански и с 380 ºС в Добрич. През периода продължи тенденцията за увеличение на тези отклонения в Североизточна България и в Черноморската зона (фиг. 2).

В началото на седмицата температурните условия се характеризираха със средни денонощни температури на въздуха, надвишаващи 25ºС, в почти всички райони, с изключение Североизточна България, Пловдив, Пазарджик и Кюстендил. Максималните температури на въздуха надвишаваха 35 ºС в повечето станции, като в Сандански бе измерена максимална температура от 39 ºС. Тези температури създават неблагоприятни условия за нормалния растеж и развитие на земеделските култури, особено на местата, където са регистрирани максимални температури над 35 ºС. При тези условия се наблюдаваха топлинен стрес и забавяне на вегетационните процеси, а при растенията, които са във етап на опрашване, понижена фертилност на цветния прашец.

През периода при царевицата в зависимост от ранозрелостта й ще протичат различни фази:  листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при фасула и соята - образуване на бобове, при граха – фаза узряване.

В началото на периода валежи не се прогнозират и на много места в страната условията ще позволяват провеждането на най-важното за сезона мероприятие - жътвата на пшеницата.

 В началото на следващия период - 8-14 юли, се прогнозира атмосферата да бъде нестабилна. В понеделник преди обяд ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще започне да нахлува по-хладен въздух. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 30º и 35 ºС. Във вторник след обяд на места ще превали и прегърми. В сряда през страната се очаква да премине добре изразен студен атмосферен фронт. Под негово влияние ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Максималните температурите ще бъдат в широк интервал от 24 – 26 ºС в северозападната половина от страната до 36 – 37 ºС в Югоизточна България. В четвъртък и петък ще е ветровито и сравнително хладно за периода. Ще има променлива облачност, но само на отделни места ще има краткотрайни превалявания.

Сумата на измерените валежи от 1 до 7 юли варираше в широки граници, като най-големи валежни количества са измерени във В. Търново - 34 l/m2 , Казанлък – 33 l/m2 Пловдив - 26 l/m2. В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност, нанасяйки щети на земеделските култури (фиг. 3).

Поради неравномерното разпределение на валежите състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната. В Северозападна България са отчетени 9 - 10 безвалежни дни, което може да се счита за начало на засушаване. В Североизточна България – Добрич и Шабла, също има поредица от безвалежни дни.  

Прогнозата за по-интензивни валежи в началото на периода в Северна, а през втората половина само на отделни места с вероятност за градушки в цялата страна ще пречат на прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработки и пръскания. Те ще имат локален и кратковременен характер, което налага фермерите да следят метеорологичната и агрометеорологична прогноза на сайта http://www.meteo.bg. През всички дни на периода условията от сутринта до обяд ще са по-подходящи за работа на полето.

Проф. д-р В. Казанджиев

Доц. д-р В. Георгиева

НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.