0

М есец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.

Месец юли започна с високи температури, достигащи критични за някои физиологични процеси стойности и летни бури със значителни количества валеж на някои места в Централна България.

Най-ниска беше средната денонощна температура на въздуха за периода в София 23,5 ºС, а най-висока в Сандански – 27,9 ºС. Средно-денонощни температури на въздуха по-високи от 27 оС бяха отчетени и по поречието на Дунав - Оряхово, Русе и Силистра. Отклоненията на средните денонощни температури от нормата за периода бяха положителни и превишаваха нормата с 2,1 ºС в Пазарджик и с 5,1 ºС във Враца (фиг. 1). Най-топло в сравнение с климатичната норма е беше в Северна България – Лом, Враца, Добрич, Варна, Разград, Силистра, а по-хладно - в Шабла, Пловдив и Пазарджик.

Акумулираните суми от активни температури са от 2087 ºС в Сандански до 1610 ºС в София. Освен в Сандански високи температурни суми са акумулирани в Северозападна България и по поречието на р. Дунав - Свищов, Оряхово, Русе и Силистра, а най-малки в Кюстендил, Казанлък, Карнобат, Добрич и Шумен. Тези суми са по-високи от нормата за периода със 110 ºС в Сандански и с 380 ºС в Добрич. През периода продължи тенденцията за увеличение на тези отклонения в Североизточна България и в Черноморската зона (фиг. 2).

В началото на седмицата температурните условия се характеризираха със средни денонощни температури на въздуха, надвишаващи 25ºС, в почти всички райони, с изключение Североизточна България, Пловдив, Пазарджик и Кюстендил. Максималните температури на въздуха надвишаваха 35 ºС в повечето станции, като в Сандански бе измерена максимална температура от 39 ºС. Тези температури създават неблагоприятни условия за нормалния растеж и развитие на земеделските култури, особено на местата, където са регистрирани максимални температури над 35 ºС. При тези условия се наблюдаваха топлинен стрес и забавяне на вегетационните процеси, а при растенията, които са във етап на опрашване, понижена фертилност на цветния прашец.

През периода при царевицата в зависимост от ранозрелостта й ще протичат различни фази:  листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при фасула и соята - образуване на бобове, при граха – фаза узряване.

В началото на периода валежи не се прогнозират и на много места в страната условията ще позволяват провеждането на най-важното за сезона мероприятие - жътвата на пшеницата.

 В началото на следващия период - 8-14 юли, се прогнозира атмосферата да бъде нестабилна. В понеделник преди обяд ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и ще започне да нахлува по-хладен въздух. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 30º и 35 ºС. Във вторник след обяд на места ще превали и прегърми. В сряда през страната се очаква да премине добре изразен студен атмосферен фронт. Под негово влияние ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Максималните температурите ще бъдат в широк интервал от 24 – 26 ºС в северозападната половина от страната до 36 – 37 ºС в Югоизточна България. В четвъртък и петък ще е ветровито и сравнително хладно за периода. Ще има променлива облачност, но само на отделни места ще има краткотрайни превалявания.

Сумата на измерените валежи от 1 до 7 юли варираше в широки граници, като най-големи валежни количества са измерени във В. Търново - 34 l/m2 , Казанлък – 33 l/m2 Пловдив - 26 l/m2. В тези райони валежните количества са най-големи и бяха с най-голяма интензивност, нанасяйки щети на земеделските култури (фиг. 3).

Поради неравномерното разпределение на валежите състоянието на водните запаси в почвата се различават в различните райони на страната. В Северозападна България са отчетени 9 - 10 безвалежни дни, което може да се счита за начало на засушаване. В Североизточна България – Добрич и Шабла, също има поредица от безвалежни дни.  

Прогнозата за по-интензивни валежи в началото на периода в Северна, а през втората половина само на отделни места с вероятност за градушки в цялата страна ще пречат на прибирането на реколтата и извършването на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработки и пръскания. Те ще имат локален и кратковременен характер, което налага фермерите да следят метеорологичната и агрометеорологична прогноза на сайта http://www.meteo.bg. През всички дни на периода условията от сутринта до обяд ще са по-подходящи за работа на полето.

Проф. д-р В. Казанджиев

Доц. д-р В. Георгиева

НИМХ