Има ли реален ръст в цените на хранителните стоки?

Има ли реален ръст в цените на хранителните стоки?

В неделния ден, когато се наблюдаваха цени от 8 лв. за пресни картофи, просто нямаше стока - Гърция не работи, а нашите производители не карат стока, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов в ефира на Нова ТВ високата цена на културата.

Картофите сега, Иванов обясни, в момента се търгуват на едро за 2.40 лв./кг. Влияние върху пазара са оказали и климатичните условия. То е било най-видимо в цените на доматите, които периодично са спадали, а в последствие покачвали. Краставиците обаче са поддържали тенденцията към поскъпване. И въпреки че българският домат се търгува с 1 лв. по-скъпо, се радва на сериозен интерес.

"Главна характеристика на пазара в момента е една голяма стабилност - при основните хранителни цените са почти без изменение", коментира той и допълни, че COVID-19  не е причина за покачване на цените, а точно обратното. Единственото препятствия, причинено от коронавируса, е по-трудната логистика.

Според него - важна в случаите, когато дадена цена е завишена, е и потребителската култура, налагаща в определен ден да се купи даден продукт, въпреки че има недостиг.

Именно за тази култура на пазаруване говори изпълнителният директор на "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров, който също беше включен в разговора.

"Създали сме перфектна организация и производителите могат да реализират своята продукция", увери той.

На територията на Женския пазар, който стана причина за затварянето на всички кооперативни пазари по празниците, има 180 сергии, от които в момента за наети 160 - чрез създадената организация там се пускат по 80 души. След "стягането" на режима клиентите на пазара са се свили до 20 хил. дневно, докато преди пандемията са стигали 40-50 хил.

До момента за неспазване на противоепидемичните мерки са отстранени 4 търговци.

"Проблемите, които имахме в началото, бяха заради околните пешеходни зони, които не са наша собственост - там бяха снимани струпаните хора, а не на пазара", поясни Димитров.

Председателят на ДКСБТ обобщи, че не се очаква цените на агнешкото да скочат за Гергьовден, те се движат в порядъка 14-16 лв./кг.,а българската продукция е напълно  достатъчна, за да задоволи продоволствените нужди на гражданите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.