Има лек за коронавируса! Знаели са го и древните моряци
2

Има лек за коронавируса! Знаели са го и древните моряци

Има такъв разказ, но вече не помня Джек Лондон ли беше авторът, или някой друг. На един кораб избухва епидемия – разболял се почти целият екипаж. Само двама от най-презрените моряци на борда не се разболели – постоянно били къркани до козирката и вирусът, бактерията или каквото там било дяволското изчадие, не успява да оцелее в спиртосаните им организми.

Няма майтап, потвърждава го косвено и директорът на Националния център по паразитни и заразни болести проф. Д-р Тодор Кантарджиев.

“Коронавирусът е много податлив на дезинфектанти. Умира много бързо от спирт“, заяви преди броени дни пред БНТ професорът.

И ние така подозирахме, проф. Кантарджиев! Като гледаме колко весели пияници са постоянно на открито и в контакт с други хора, без маски, без сапун, а пък грипът не ги лови.

Затова против коронавирус и против всякакъв друг вирус пийте силен пунш с лимон. Ние тук в България „пунш“ казваме на подсладен чай с ром, но напитката всъщност произхожда от Индия и се казва „пунш“, което значи пет, понеже първоначално се състояла от пет вида съставки.

Оригиналната рецепта обикновено съдържа някакъв вид алкохолна напитка в комбинация с плодов сок и различни плодове. С други думи, популярното у нас студентско коктейлче водка с натурален сок и резенче лимон си е вид пунш.

Това не са пиянски приказки, а самата истина. Пуншът е лекарство две в едно. Спиртът убива вирусите и микробите. А плодовият сок, особено ако е от истински прясно изцедени плодове, съдържа порядъчно количество витамин С, който е пръв приятел на черния дроб и заклет враг на скорбута. Има и приятни странични ефекти – приповдигнато настроение, приказливост и палаво отношение към противоположния пол.

Така че с малко алкохол и цитрус ще бъдете здрави и щастливи като ноемврийска зелка. Разбира се, в умерени количества, това лекарство не трябва да се превръща в оправдание за алкохолизъм. Всяко лекарство в големи дози се превръща в отрова, както и всяка отрова в малка доза е полезна, нали така.


ПОСЛЕПИС:

Така и не успях да си спомня кой беше този разказ на Джек Лондон и дали изобщо беше от него. Но, ровейки се в библиотеката, си припомних забавното разказче „За здравето на пътника“ от мистър Дж. Лондон (Превод: Сидер Флорин):

— Сипвай!

— Слушай, Кид, няма ли да стане малко силничко? Уиски със спирт е вече доста силно, пък като му сложиш и, коняк, и от лютивката, и…

— Сипвай! Кой всъщност прави тоя пунш? — И Мейлмют Кид добродушно се усмихна през облаците пара. — Като постоиш в тая страна, колкото съм стоял аз, синко, и се похраниш със заешки следи и спомени за сьомга, ще разбереш, че Коледа идва веднъж на годината. А Коледа без пунш е като златна мина без зрънце злато.

— Виж, това е права приказка! — одобри думите му Големия Джим Белдън, който беше слязъл от участъка си:а Мейзи Мей, за да прекара Коледата с тях, и който, както всички знаеха, последните два месеца беше прекарал само с еленско месо. — Ами помниш ли ракията, дето я варихме на река Танана, а?

— Как да не помня! Момчета, щяхте да изпоналягате от смях, ако бяхте видели как цялото племе взе да се бие, като се изпонапи, и то само да знаете от какво: захар, ферментирала с кисел квас! Това стана, преди да дойдеш тука — добави Мейлмют Кид, като се обърна към Станли Принс, млад минен инженер, който беше по тия места само от две години. — Тогава тука нямаше нито една бяла жена, а Мейсън искаше да се жени. Бащата на Рут беше вожд на племето Танаиа и беше против, против беше и цялото племе. Трудно положение, казваш? Да, тогава похарчих последния си фут захар; най-хубавото нещо от тоя род, което съм правил през живота си. Трябваше да видите как ни гониха по реката и по брега!

Ами индианката? — заитересува се Луи Савой, високият канадски французин, понеже беше чул за този безразсъден подвиг по време на престоя си на Четиридесета миля предишната зима.

Найс, а? А като си спомня, че по наше време на Джек Лондон му викаха детско-юношески писател...

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.