0

Н ародният театър отдава почит на големия ни поет Николай Лилиев. Утре от 21.30 ч. във вечерта, посветена на най-нежния български лирик, на новата сцената под звездите - „Зад театъра“, ще звучат някои от най-съкровените негови стихотворения, спомени и размисли. Изпълнители са актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев.

Народният театър отдава почит на големия ни поет Николай Лилиев. Утре от 21.30 ч. във вечерта, посветена на най-нежния български лирик, на новата сцената под звездите - „Зад театъра“, ще звучат някои от най-съкровените негови стихотворения, спомени и размисли. Изпълнители са актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев.

Специално участие ще има Христо Овчаров - контрабас. Той ще свири музиката на Йохан Себастиан Бах - Сарабанда из "Втора челова сюита", Емил Табаков - "Мотиви", и Кнут Гютлер - "Вариации на старинна английска тема" (Greensleeves).
Николай Лилиев (1885-1960) работи над 30 години в Народния театър и неговият принос за първата ни сцена е безспорен. "Невъзможно е да се пресметне за тези 31 години колко хиляди хора прекрачиха прага на тази врата, колко писма отрупваха писмената маса на Николай Лилиев, колко ръкописа се прочетоха, колко превода до късно през нощта се поправиха, колко хора бяха изслушани и разбрани. Има ли млад български поет, който да не е пращал първото си стихче на Николай Лилиев? Има ли българска драма, за която Лилиев да не е писал своята обстойна, добросъвестна критика? Има ли български артист, който да не е похлопвал на вратата на Лилиевия кабинет?", отбелязва в спомените си голямата ни актриса Олга Кирчева.


"Необикновената личност на Николай Лилиев - огромната му култура, светлият му ум, точната памет, чистото му сърце, неговата поезия - това беше връзката ни с чистото и красивото в живота", пише още Кирчева.