Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота на Доган и Пеевски (ОБНОВЕНА)

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота на Доган и Пеевски (ОБНОВЕНА)

"След решението на Ахмед Доган и Делян Пеевски да снемат охраната си от НСО, всички в ДПС се притеснят за здравето и живота им. Политиците не трябва да се намесват в работата на специализираните органи. Решенията трябва да се взимат професионално, а да не са съпроводени с политически квалификации". Това мнение изрази евродепутатът Илхан Кючюк пред Нова телевизия и добави, че Христо Иванов не може да бъде носител на всемогъща компенетност, така че да казва кой да бъде охраняван и кой не.

Кючюк смята, че в рамките на това Народно събрание, няма ресурс за ново мнозинство. Той припомни, че още от самото начало на това правителство, ДПС е опозиция. "От момента на влизането във властта на националистите, ние показахме ясно отношението си към кабинета и продължаваме да твърдим, че не направихме нито една съществена реформа и в същото време не стоим добре в ЕС, добави Кючюк. Като зрели политици обаче ние не призоваваме към вандализъм и това ясно се видя по време на протестите в „Росенец“, добави той.

"Протестиращите там бяха различни, едни, които чупиха автобуси и се опитваха да пробият кордона. На други исканията бяха срещу политическата система и ние им казахме, че не това е мястото да протестират", добави евродепутатът, който показа и снимков материал от щетите по автобусите.

"Христо Иванов се опита да разкъса политическия кордон, там имаше провокации", разказа Кючюк и припомни, че от страна на симпатизантите на ДПС не е имало агресия.

"Ние не организирахме мероприятие с партийно-пропагандна цел, централата на ДПС не се е намесвала", добави Кючюк и изказа поздравления за зрялата реакция на полицията, която не е допуснала инцидент.

"Едно нападение срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е нападение срещу всички симпатизанти на Движението", обясни Кючюк. Той добави, че младите имат личен допир до него, той им е отделял достатъчно време, за да изслушва идеите и мненията им за развитие на Европа. Ето какво още каза Кючюк пред Нова телевизия:

За Христо Иванов:

И аз се чудя кой подкрепя Христо Иванов и не успях да установя в последните шест години откакто съм в Европарламента. Не успях да разбера и каква е идейната основа на политическата партия, ако изобщо това е някаква политическа парти, или сбор от приятели, които имат общи интереси, подкрепяна от една медийна група. Защото съм виждал техни представители да бъдат определяни като десни, тоест част от ЕНП, на моменти това не им е харесва, защото им звучи прекалено либерално и тръгват към консервативните кръгове. На моменти пък са търсали подкрепа и в либералните среди, имам такава информация от преди две-три години, когато са заявявали да бъдат част от либерланите структури, по-специално да бъдат част от европейските либерали, но ние си имаме принципи, които са заложени в нашите програмни документи. Либералите могат да различат кои са истинските и фалшиви либерали. Тук говоря от собствено име за неща, на които съм бил свидетел. Търсили са подкрепа и сред зелените, определяли са се като зелени, така че не мога да отговоря каква му е мотивацията и каузата в политиката.


За протестите:

Нека разделим протестиращите на няколко вида. Първо едните бяха много агресивни и показа снимка запечатали агресията им. На тях се вижда автобус с хасковска регистрация, но с демонтиран номер. На друга снимка показва автобус със счупени стопове, а на трета повреден автомобил. Това бяха едните от протестиращите, които се опитаха да пробият кордона на полицията. Другите протестиращи, които дойдоха имаха своите опорни точки предварителни и искаха дори, те остнаха пет шест момчета и момичета до последно с нас. Те имаха своите опорни точки и техните искания не бяха към г-н Доган, или ДПС, техните исканията бяха срещу политическата система и ние им казахме, че не това е мястото да изразяват своите искания.

Ние от самото начало, за разлика от други политически сили сме казали къде сме – дали сме опозиция, или част от управлението. От момента, в които националистическите партии, трите, станаха част от управлението на страната, ние казахме, че това правителство няма как да го подкрепим, защото то не е ценностно. То се видя, за тези три години не успя да направи нито една значима реформа, не стоим добре в ЕС, тоест неща, които не се случват по нашето разбиране за демократичност. В същото време ние сме зрели политици и не призоваваме към вандализъм, това беше и апела ни вчера, когато нашите членове и симпантизанти по никакъв начин не демонстрираха враждебно отношение към други български граждани, не тръгнаха да бъдат част от провокации, които се чуваха от отсрещната страна. Нашето разбиране е, че институциите трябва да бъдат запазени, защото демокрацията се формира благодарение на тях и трябва да бъдат изпълнени със съдържание и този институционален дебат трябва да продължи.

За атаката срещу Ахмед Доган:

Едно нападение срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е нападение срещу всички симпатизанти на Движението. Не говорим за нещо, което може да бъде купено или продадено, една голяма част от членовете и симпатизантите на партията, имат личен допир до него, той им е отделял достатъчно време, давал ни е различни идеи, той ни е изслушвал с внимание. Това е една емоция, която съществува само между нас. Другото нещо, което не могат да го разберат останалите политически партии е, че не организираме хора с партийно-пропагандна цел, това беше мероприятие по личната инициатива на нашите членове и симпатизанти, централата на ДПС не се е намесвала.

В интерес на истината трябва да се каже, че полицията действа по много хладнокръвен и адекватен начин, поздравление за тяхната мъжка и зряла реакция в тази сложа обстановка. От наша страна нямаше нито един момент на съмнение, че трябва да провокираме отсрещната група. Това, което се видя, че имаше настройка за провокация от отсрещната страна.

Защо Ахмед Доган и Пеевски се отказаха от охраната си?

Това е лична воля, която я изразиха вчера публично пред медиите. Всички имаме притеснението за техния живот и тяхното здраве, защото не случайно досега НСО ги охраняваше. Моят апел към полиците е да не се намесват в решението на специализираните органи на държавата. В нито една европейска държава това не се случва. Когато има данни за един или друг политик, или гражданин, които трябва да бъде охраняван, решенията трябва да бъдат взимани строго професионално, а не да бъдат давани политически оценки и квалификации.

Щом компетентните органи са казали, че имат нужда от охрана, значи е така. Ние не разполагаме с повече информация от тях, нямаме тази компетентност и нямаме право да решаваме по-добре от тях.

Христо Иванов не може да бъде носител на всемогъща компетентност, не може да казва кои трябва да бъде охраняван, или не. Това е в ръцете на компетентните органи на всяка една страна. Ако искаме да уважаваме държавата си трябва да го правим точно по-този начин. В противен случай, аз ще дам моята оценка за медицински проблем, от които не разбирам, какъв съм аз.

Това, което ДПС прави от години наред е да защитава евроатлантическата ориентация на страната. Да, ние постигнахме, точно благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Доган, постигнахме пътя към НАТО и ЕС.

В рамките на това Народно събрание, няма ресурс за ново мнозинство. Големият въпрос е какво следва оттук нататък, как България ще се възползва от големите възможности, които ще бъдат предоставени от ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.