Илхан Кючюк: Преговорите на Скопие и Тирана за ЕС зависят от добросъседството

Илхан Кючюк: Преговорите на Скопие и Тирана за ЕС зависят от добросъседството

Преговорите на Скопие и Тирана за присъединяване към ЕС са пряко свързани с добросъседските отношение на югозападната ни съседка с държавите около нея. Това каза в ефира на БНР евродепутатът от ДПС и "Обновете Европа" Илхан Кючюк, който е и постоянен докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

"Споразуменията за добросъседство с България и Гърция са неизменна част от преговорната рамка със Северна Македония и Албания", отбеляза евродепутатът, след като Еврокомисията оповести рамката тази седмица, без да конкретизира подробности. Кючюк уточни, че в нея няма изричен текст, в който да се настоява за подновяване на работата на Смесената историческа комисия между България и Северна Македония:

"Няма много детайлно разписани текстове. Не е ангажимент на Европейската комисия да разписва детайлно, особено в един такъв рамков документ как ще бъдат решавани двустранните спорове между двете страни. Принципната позиция за това философията да бъдат спазвани добросъседските отношения и в името на тях да продължи преговорният процес са намерили много пряко отражение както в този документ, така и в предишния, когато ЕК излезе с по-общи заключения"

По думите на евродепутатът върховенството на закона ще е приоритет по време на този преговорен процес:

"Всички преговорни глави ще бъдат затворени, когато хоризонталният критерий "върховенство на закона" бъде покрит. Страните от ЕС искат гаранции от държавите, които са в преговорни отношения с тях", категоричен беше Кючюк.

Евродепутатът коментира, че за разлика от много други избори, провеждани в Северна Македония досега, темата за България не е най-важната тема във вътрешнополитическия политически дискурс на страната:

"Фундаменталният въпрос между политическите сили в тази кампания е дали трябва да се върне страната 3 години назад. Една част от политическия елит на Република Северна Македония поддържа тази теза. Друга част казва, че ЕС е бъдещето на страната и в негово име се провеждат реформите и активната политика, работейки с партньорите и спазвайки добросъседските отношения. В името на европейското бъдеще на страната и в името на следващите поколения направихме политически жертви".

Илхан Кючюк призова политиците в Северна Македония да направят всичко възможно, за да въвлекат максимален брой граждани в предизборната кампания и те да гласуват на базата на техните политически платформи и кандидати, за да се създаде едно мнозинство, което да може да носи политическа отговорност и да има ясен приоритет, свързан с европейското бъдеще на страната, защото това е и искането на голяма част от гражданите, заявено в социологическо проучване преди предстоящите избори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.