Илхан Кючюк: Европа показва, че стои до своите партньори от Западните Балкани

Илхан Кючюк: Европа показва, че стои до своите партньори от Западните Балкани

Въпреки трудните времена, Европа показа, че стои рамо до рамо със своите партньори от Западните Балкани и потвърди своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на региона. Това коментира евродпутатът от ДПС Илхан Кючюк, съобщават от пресцентъра на евродепутатът.

Поводът е срещата на върха, която се провежда в момента между ЕС и страните от Западните Балкани, на която трябва да се приеме и обща декларация.

Кючюк всъщност е и постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония. Именно затова той приветства декларацията, която трябва да се приеме от правителствените ръководители на ЕС за Западните Балкани.

Самата среща пък е след като миналата седмица ЕС мобилизира финансов пакет от над 3,3 милиарда евро в полза на Западните Балкани, за да помогне на региона да се справи с пандемията от COVID-19. Предишната среща в този формат се състоя по време на българското председателство на Съвета на ЕС през май 2018 година в София и даде силен тласък на европейската перспектива на Западните Балкани.

„Решението за предоставяне на над 3,3 милиарда евро финансова подкрепа от ЕС за страните от Западните Балкани в борбата срещу COVID-19 е от решаващо значение и ще помогне на региона да преодолее здравната криза", казва още Илхан Кючюк.

"След като през март Европейският съвет се съгласи да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания е редно да продължим да подкрепяме Западните Балкани за осъществяване на необходимите реформи, тъй като тяхното бъдещето принадлежи към Европейския съюз. Нашата политическа, икономическа и социална ангажираност и изразяването на солидарност са движеща сила на интеграцията и показват, че разширяването на ЕС може да бъде успешна история“, заяви Кючюк пред медиите в Брюксел.

Според лидера на групата Обнови Европа в Европейския парламент Дачиан Чолош Срещата на върха за Западните Балкани потвърждава европейската перспектива на региона и е била и добър повод за двустранен ангажимент:
„От една страна, видяхме решимостта на ЕС да засили още повече своя ангажимент на всички нива в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона и от друга страна, обещанието на Западните Балкани да поддържат европейските ценности и принципи и да провеждат необходимите реформи старателно и енергично“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.