Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите

Илхан Кючюк: България губи ролята си на балансираща сила на Балканите

България губи ролята си на балансираща сила на Балканите. Тази теза защити евродепутатът от ДПС Юлхан Кючюк по време на дискусия в ЕП на  тема: „Европейските перспективи за Западните Балкани”. 

По време на събитието участниците представиха основните акценти от докладите за страните от региона, напредъка на всяка от тях и посочиха стратегическото значение на европейската интеграция на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Северна Македония, Сърбия и Черна гора, съобщиха от пресофиса на Кючюк.

„Видно е, че тази ЕК е далеч по-амбициозна за работа със Западните Балкани, имайки предвид факта, че страните от региона ще участват във ваксинационната програма „Ковакс” и ще се възползват от нея", каза той. По думите му сществуват четири основни предизвикателства. На първо място е решаването на политическите проблеми, които се оказа, че са огромна пречка пред интеграцията на региона. Следващото е лошото управление, а новата методология в момента залага на върховенството на закона и има цялостен поглед върху него и основните права и свободи. На трето място е лошата свързаност - инфраструктурна, дигитална, образователна, културна, а това води до междучовешка отдалеченост. 

Кючюк напомня, че по този въпрос ЕС излезе с план за икономическо и социално възстановяване, защото обезлюдяването е един от най-големите проблеми на региона. И на последно място е ключовата роля на геополитическите сили за блокиране на преговорите. "Забелязва се, че когато наближат избори във Франция, Германия или Холандия, европейското общество става чувствително на тема разширяване не Европа.”, заяви Кючюк при откриването.

Той  коментира ролята на България в тези преговори, тъй като е част от ЕС, но в същото време е регионален съюзник и партньор на страните от Западните Балкани. Той подчерта напредъка и положителните практики, които Македония демонстрира по пътя за евроинтеграцията, сред които са борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. Според него има още какво да се направи, но не трябва да се пренебрегва и кризата с COVID-19, която се отрази сериозно на страната. По думите му Северна Македония е постигнала успех с членството си в НАТО, но членството й в ЕС остава встрани, заради редица въпроси, сред които е и този с отношенията между София и Скопие.

Според него трябва да се начертае пътна карта, която ще очертае бъдещето на региона. ЕП призовава за справедливост, за да започне възможно най-скоро първата междуправителствена конференция. Загубихме посоката и темпа на балансираща сила, каза той.

Напомня, че България има 14-годишен опит, който може да послужи за пример на страните от региона, защото целта на политиката е да се прави за следващите поколения.

"Аз ще продължавам да работя в посока на интеграцията на Северна Македония, защото виждаме, че има и добри примери, които могат да послужат за сближаването на двете държави. Трябва да правим смели стъпки за реализирането на свързаността, защото ще загубим много, ако не вземем далновидни решения.”, заяви Кючюк.

Той е категоричен, че разделянето на Албания и Северна Македония няма да носи позитиви за нито една от страните, в това число и за България, и за ЕС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.