Икономиката ни ще се свие с 6% през 2020 г.

Икономиката ни ще се свие с 6% през 2020 г.

България и Румъния единствени бележат ръст до март

Прогнозите са, че спадът на българската икономика през 2020 г. ще достигне 6%. Въпреки положителните резултати в края на първото тримесечие, страната ни няма да бъде изключение от общата тенденция за спад в БВП. Това каза регионалният икономист в международна компания, специализирана в кредитното застраховане и оценката на риска, Грегорж Шилевич в отговор на въпрос на агенция „Монитор”.

На тримесечна база ръстът на БВП на България до края на март е 0.3%, с Румъния сме единствените страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които бележат растеж на икономиката. Други страни, като Унгария, Литва, Полша, Словакия и Чехия, отчитат свиване между 0.2 на сто в Литва и 5.4% в Словакия. Българската икономика обаче


ще започне да се възстановява през 2021 г.


Експертите от „Кофас груп“ очакват страните в ЦИЕ да отчетат среден спад от 5.8% на БВП през 2020 г.

Според данните през втората половина на годината може да има леко подобрение в глобален мащаб, но то няма да промени сценария за изпадане в рецесия. „Рецесията ще е по-силна от това, през което сме минали предишни години, и този път потреблението няма да може да компенсира загубите”, предупреди Шилевич. По негови думи в някои страни като Германия, Франция, Италия и Великобритания свиването на икономиката може да достигне двуцифрено число. Дори да има възстановяване, хората ще продължат да са предпазливи. Друг сценарий предвижда


втори пик на пандемията,

който отново да наложи карантина и затваряне на производствата.

Към март обаче индустриалният сектор у нас се справя добре, като спадът е между 6-7% на годишна база. За сравнение в Словакия спадът е близо 20%, а в Румъния - около 14 на сто. Друг индикатор, по който България се представя добре, е отношението между дълг и БВП. Дългът ни представлява 20% от БВП, което ни нарежда трети в класацията по най-ниско ниво на този показател. Преди нас са единствено Русия и Естония с около 10% дял. Лидери са Хърватия и Унгария, чийто дълг е около 70% от БВП. Нареждаме се и на едно от първите места по средства отделени за здравеопазване - разходите за сектора у нас са около 8,1-8,2% от БВП, след нас са Унгария с около 7,6 на сто дял и Хърватия с около 7,3% на сто. С най-нисък дял от малко над 5%% е Румъния.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.